Türkiye’nin sondaj gemisi “Abdülhamit Han”, Doğu Akdeniz’e doğru hareket etti

Türk petrol şirketi, sondaj gemisinin "Mavi Vatan"nın her köşesinde araştırma yapmak üzere yeniden yola çıkacağını duyurmuştu.

Türkiye’nin sondaj gemisi “Abdülhamit Han” dün sabahın erken saatlerinde güneye, Doğu Akdeniz’e doğru hareket etti ve ardından Mersin’in Taşucu limanı açıklarında motorlarını durdurdu.

Sondaj gemisi daha sonra dönüş yoluna girdi. Geçtiğimiz Temmuz ayında aynı rota izlendiği için, bu hamlenin sondaj gemisinin yeniden faaliyete geçmesinden önceki sürecin bir parçası olduğu düşünülüyor.

Türk petrol şirketi, sondaj gemisinin “Mavi Vatan”nın her köşesinde araştırma yapmak üzere yeniden yola çıkacağını duyurmuştu.

“Abdülhamit Han” adlı gemi bakım için limanda bulunuyordu ve Ankara, gemiyi Doğu Akdeniz’de faaliyete geçirme niyetini beyan etmişti. Basında çıkan son haberlere göre, sondaj gemisinin Girit’e doğru gideceği belirtildi.

Atina, “Türkiye’nin kendisine ait olmayan deniz alanlarında sondaj yapma tehdidiyle gerginlik yaratma çabasına, hükümet temsilcisi Yiannis İkonomu’nun açıklaması aracılığıyla yanıt verdi. İkonomu, Yunanistan’ın egemenliğine ve egemenlik haklarına şüpheyle bakılmasına müsamaha göstermeyeceğini” vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi