Yeni Yüksek Mahkeme Başkanı Bertan Özerdağ oldu

Narin Ferdi Şefik'in yakında emekliye ayrılacak olmasıyla Yüksek Mahkeme Başkanlığına Bertan Özerdağ getirildi.

Yüksek Adliye Kurulu, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik’in 15 Mayıs’ta yaş haddinden dolayı emekliye ayrılacak olması nedeniyle yeni başkanın kim olacağını belirlemek üzere toplantılar düzenledi. Geçtiğimiz hafta yapılan ilk oylamada Narin Ferdi Şefik’in yeri için üç aday yarıştı, ancak hiçbiri gerekli çoğunluğu sağlayamadı.

Pazartesi günkü toplantıda adaylar arasında Gülden Çiftçioğlu, Bertan Özerdağ ve Tanju Öncül bulunuyordu. Oylanacak isimler arasında yeterli çoğunluğu kimse sağlayamayınca, oylama Çarşamba gününe ertelenmişti. Ancak Çarşamba günü yapılan oylama öncesinde Yüksek Mahkeme Yargıcı Gülden Çiftçioğlu, Özerdağ lehine yarıştan çekildiğini açıkladı. Bu gelişme sonrasında yapılan oylamada Özerdağ 6, Öncül ise 4 oy aldı ve yine çoğunluk sağlanamadı.

Bu durum üzerine seçim, bugün (Cuma) gerçekleştirilen toplantıya taşındı. Son toplantıda Yüksek Mahkeme Yargıcı Bertan Özerdağ 7 oy alarak Yüksek Mahkeme Başkanı seçildi, Öncül ise 3 oyda kaldı.

1974 doğumlu olan Özerdağ, diğer adaylardan daha gençti ve seçilmesiyle birlikte anayasal emeklilik yaşı olan 65’e kadar, yaklaşık 15 yıl bu görevi sürdürme imkanına kavuştu.

Bertan Özerdağ, kariyerine 2000 yılında avukat olarak başladı ve 2006’da Kaza Mahkemesi Yargıcılığına atandı. Daha sonra Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcılığı ve Başkanlığı görevlerini üstlenen Özerdağ, 2015 yılından bu yana da Yüksek Mahkeme Yargıçlığı görevini yürütmekteydi.

Yüksek Adliye Kurulu, KKTC Yüksek Mahkemesi yargıçlarının doğal üyesi olduğu 12 kişilik bir organdır. İki adayın oy kullanamadığı bu seçimde, bir adayın seçilebilmesi için en az 7 üyenin oyunu alması gerekmekteydi. Bu şartlar altında Özerdağ, gerekli desteği alarak KKTC Yüksek Mahkemesi’nin yeni başkanı oldu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi