Kıbrıslı doktor ve hemşireler Ukrayna sınırında

Kıbrıs'tan bir grup gönüllü doktor ve hemşire ülkelerini terk etmek zorunda kalan Ukraynalılar'a yardım etmek için sınırda bulunan Salı gününden bu yana Siret'te bulunuyor.

Bir grup Kıbrıslı doktor ve hemşire, ülkelerinden arabalarıyla, otobüslerle ve hatta yaya kaçan Ukraynalı mültecilere yardım için Salı gününden bu yana Romanya’nın sınır kenti Siret’te bulunuyor.

Gruba eşlik eden Kıbrıs Haber Ajansı (KHA) foto muhabiri Katia Christodoulou, sınırı geçen birçok kişi olduğunu, Ukrayna’da gece sokağa çıkma yasağı olduğunda mültecilerin günün ilk ışıklarıyla yola koyulduklarını belirtti.

Kilometrelerce uzun araç kuyruğu olduğu, Ukrayna’nın en yakın köyü Terebleche’den insanların 10 saat yürüyerek sınıra ulaştıklarını anlatan Christodoulou, saldırıların devam edip etmeyeceğini görmek ve ülkelerini tamamen terk etmeye karar vermek için kentte yaklaşık 200 bin kişinin bulunduğunu bildirdi.

Christodoulou, yerel yetkililerden edinilen bilgiye göre şu ana kadar yaklaşık 600 bin mülteci Ukrayna’dan Romanya’ya geçtiğini, sınırda gönüllülerin mültecilere sıcak çorba veya içecek verdiklerini, gerekirse ilk yardım yaptıklarını kaydetti.

Kıbrıs gönüllüleri başkanı Dr. George Makrygiannis, Kıbrıs ekibinin sınır şehrinde seyyar birimle hizmet veren tek gönüllü doktorlar olduklarını, pazartesi öğleye kadar orada kalarak mültecilere tıbbi yardım sağlayacaklarını söyledi.

Kıbrıs tıp ekibi, bölgede hizmet veren Yunanistan Kızılhaç’ından bir hemşire ekibine de yardım ediyor.

Seyyar birim, mültecilerin misafir edildiği yakın şehirlerdeki çağrılarına da yanıt veriyor.

Dr. Makrygiannis, gelecek haftalarda ikinci bir Kıbrıslı ekibin daha bölgeye gideceğini bildirdi.

Yeterli donanımları ve ilaçları olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Dr. George Makrygiannis, ellerindekilerin yeterli olduğunu, daha ciddi durumlarda mültecilere özel ilaç ihtiyaçları için mali yardım yapıldığını belirtti.

Oyuncak ayısına sarılan iki yaşında Anya ve 6 yaşında Roushia adında iki küçük kızları olan bir aile, kedileri Daisy ile birlikte araçları dolu vaziyette sınırı geçtiler.

Aile Katia Christodoulou’ya, başka bir Romanya şehrinde arkadaşlarında kalacaklarını söylediler.

“Ülkemizi çok seviyoruz ve dönmek istiyoruz” diyen anne Natalie, şehirlerine yakın bir havaalanı olduğunu ve sürekli bombalandığını, bu nedenle şehirlerini terk etme kararı aldıklarını anlattı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi