Gazze’de 43. gün: İsrail, Vefa Hastanesi’ni bombaladı

İsrail, Gazze'de yaşlıların barınma ve bakımı için hizmet veren Vefa Hastanesi'ni bombaladı.

Aksa Tufanı operasyonunun ardından başlayan çatışmalar 43. gününde devam ediyor.

Gazze’deki hükümetin Basın Ofisi, Telegram hesabından saldırıların 43. gününde Gazze Şeridi’ndeki toplam ölü ve yaralı sayısı ile yıkıma ilişkin son durumu paylaştı. Buna göre, 7 Ekim’den bu yana devam eden saldırılarda 12 bini aşkın kişi yaşamını yitirdi; ölenlerden 5 binini çocuklar, 3 bin 300’ünü kadınlar oluşturdu.

Saldırılarda 200 doktor, hemşire ve ilk yardım görevlisi, 22 sivil savunma çalışanı ve 51 gazeteci öldürüldü. Saldırılar sonucu 30 binin üzerinde kişi de yaralandı. Bunlardan yüzde 75’ini yine kadınlar ve çocuklar oluşturdu. Açıklamada, 1800’ü enkaz altında çocuk olmak üzere 3 bin 750 kişinin kayıp olduğu yönünde ihbar alındığı aktarıldı.

İSRAİL GAZZE’DE VEFA HASTANESİ’Nİ BOMBALADI
İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nde yaşlılar için rehabilitasyon merkezi olarak kullanılan Vefa Hastanesi’ni hedef aldı. Filistin resmi haber ajansı WAFA’nın haberine göre, İsrail işgal güçleri Gazze’nin güneyindeki Zehra bölgesinde bulunan Vefa Hastanesi’ni bombaladı.

Saldırıda hastane müdürü Mithat Muhaysin hayatını kaybetti, bazı doktor ve hastalar yaralandı. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, hastanede yaklaşık 80 yaşlı tedavi görüyordu. Gazze Şeridi’nde 1980 yılında kurulan Vefa Yaşlı Bakım Merkezi, yaşlıların barınması ve bakımı konusunda lider ve tek hastane olarak kabul ediliyor.

ALTYAPIYA VE HASTANELERE BÜYÜK ZARAR VERİLDİ
Saldırılarda şu ana kadar, 95 hükümet binası ve 255 okul hedef alındı, 63 okul hizmet dışı kaldı. Bombalanan 165 camiden 76’sı tamamen yıkıldı. Sağlık sektörü de saldırılardan büyük zarar gördü. 25 hastane ve 52 sağlık merkezi hizmet dışı kalırken, 55 ambulans da saldırıların hedefi oldu.

HASTANELER ‘ASILSIZ İDDİALARLA’ HEDEF GÖSTERİLDİ
Açıklamada, İsrail’in uzun yıllardır, “hastanelerin Filistin direniş güçlerinin komuta merkezleri olarak kullanıldığı” iddialarıyla kamuoyunu yanıltmaya çalıştığı kaydedildi. İsrail’in böylelikle hastane saldırıları ile Filistin halkına yönelik uyguladığı “etnik temizliği” ve işlediği suçları gerekçelendirmeyi amaçladığı ifade edildi.

Hükümetin açıklamasında, Şifa Hastanesi’nden İsrail askerleri ile tanklarının çıkarılması, ayrıca insani ve sağlık alanındaki görevlerini yerine getirebilmeleri için tüm hastanelere yakıt takviyesi yapılması çağrısında bulunuldu.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı ise uluslararası kurum ve kuruluşları hastanelerde incelemelerde bulunmak ve denetlemek üzere bir teknik ekip oluşturmaya çağırdı.

UNRWA: İNSANİ YARDIM TAŞIMAK ÇOK ZOR
Birleşmiş Milletler Yakın Doğu’daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı (UNRWA) Genel Komiseri Philippe Lazzarini, Cenevre’de, Gazze’nin kuzeyindeki durumu değerlendirdi. Güncel verilerin Gazze’nin kuzeyinde 250 ila 300 bin kişinin yaşadığına işaret ettiğini belirten Lazzarini, UNRWA’nın artık bölgede varlık göstermediğini, en son kuşatma gerçekleşmeden Şifa Hastanesine konvoy gönderdiğini aktardı.

Lazzarini, binlerce Filistinlinin kuzeyi terk etmek için kullandığı insani yardım koridorunun son günlerde “tek yönlü” işlediğinin ve yardımları “Kuzeye götürmenin hiçbir ihtimali” olmadığının altını çizdi.

İletişim hatları açık olduğunda telefon üzerinden bölgedekilerle temas kurabildiklerini bildiren Lazzarini, “Refah’tan Beyt Hanun kentine, insanların olduğu her yere yardım sağlama çağrısı yapıyoruz. Şu an, güneyden kuzeye insani yardım taşımak çok zor.” ifadelerini kullandı.

İsrail’in 15 Kasım’da, “bir seferliğe mahsus” ve yalnızca Refah Sınır Kapısı’ndan gelen yardım dağıtımında kullanılmak üzere 23 bin litre yakıt girişine izin verdiğini hatırlatan Lazzarini, bölgede günlük yakıt ihtiyacının 120 bin litre olduğunu ve izin verilen yakıtın da yetersiz kaldığını belirtti. Lazzarini, “(15 Kasım’da) Verilen yakıt teknik olarak 2 gün içindi. İhtiyaç duyulanın günlük yalnızca yüzde 10’una denk geliyor.” dedi.

Süre geçtikçe bölgedeki yakıt eksikliğinin felaketlerle sonuçlanacağına dikkati çeken Lazzarini, UNRWA’nın, su ve gıda tedarik etmek, hastane jeneratörlerini çalıştırmak ve 800 binden fazla Filistinlinin kaldığı UNRWA merkezlerinin aktifliğini sürdürmek için yakıtın şart olduğunu her defasında vurguladıklarını ifade etti.

UNRWA’nın verilerine göre, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 103 UNRWA çalışanı yaşamını yitirdi ve yüzde 70’i Gazze Şeridi’nin merkez ve güney bölgelerinde bulunan 64 UNRWA tesisi de zarar gördü.

İLETİŞİM VE İNTERNET HİZMETLERİ KISMEN VERİLİYOR
Telekomünikasyon şirketlerinden yapılan yazılı açıklamada, UNRWA aracılığıyla sınırlı miktarda yakıt sağlanmasının ardından Gazze Şeridi’nin çeşitli bölgelerinde sabit, hücresel ve internet iletişim hizmetlerinin kısmen verildiği belirtildi. Açıklamada, önümüzdeki dönemde de hizmetlerin mevcut haliyle devamlılığının, düzenli olarak yeterli miktarda akaryakıt sağlanmasına bağlı olduğu ifade edildi.

Filistin’de faaliyet gösteren telekomünikasyon şirketleri, 16 Kasım’da ana santrallerde enerji üretmek için gereken yakıtın tükenmesi nedeniyle Gazze Şeridi’ndeki iletişim ve internet hizmetlerinin kesintiye uğradığını duyurmuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi