Kıbrıs’ta LGBTQI+ hakları için önemli adımlar: 26 ülkeden ortak bildiri

Kıbrıs'taki LGBTQI+ hakları konusunda kaydedilen ilerlemeler ve uluslararası destek, insan hakları ve eşitlik mücadelesinde önemli bir adım olarak değerlendiriliyor

Bugün Kıbrıs

Kıbrıs’taki Avustralya Yüksek Komiserliği, uluslararası Onur Ayı ve 2024 IDAHOBIT Günü’nde, LGBTQI+ hakları için önemli bir açıklama yaptı. 26 ülkenin diplomatik misyonları, LGBTQI+ bireylerin haklarını ve eşitliğini savunmak için bir araya geldi.

GÜNEYDE ÖNEMLİ ADIMLAR
Kıbrıs Cumhuriyeti, LGBTQI+ bireylerin haklarının tanınması ve korunması için önemli adımlar attı. Özellikle dönüşüm terapilerini suç sayan mevzuatın kabul edilmesi, büyük bir ilerleme olarak değerlendirildi. Ayrıca, sivil birliktelikteki eşcinsel çiftlerin yasal olarak evlat edinme yasağının kaldırılması ve yasal cinsiyet kimliğinin tanınmasıyla ilgili ilerlemeler de dikkat çekti. Hükümetin, yurtdışında yapılan eşcinsel evlilikleri tanıması konusunda teşvik edildiği de bildiride yer aldı.

ULUSLARARASI DESTEK VE DAYANIŞMA
LGBTQI+ bireylerin hakları küresel çapta zorluklarla karşı karşıya kalmaya devam ediyor. 66 ülke hâlâ eşcinsel ilişkileri suç sayarken, bunlardan on tanesi idam cezası uyguluyor. Bildiride, LGBTQI+ yasalarını kriminalize eden yasaların kınandığı vurgulandı.

SİVİL TOPLUMUN ROLÜ VE BAŞARILARI
Kıbrıs genelindeki LGBTQI+ sivil toplum gruplarının, hakların ve refahın geliştirilmesinde oynadıkları önemli rol takdir edildi. Accept – LGBTI Kıbrıs, Kuir Kıbrıs Derneği, Queer Wave, Rainbow Families Kıbrıs gibi birçok kuruluşun, farkındalığı artırma ve savunuculuk faaliyetleriyle daha kapsayıcı bir ortam teşvik ettiği belirtildi. Ayrıca, Kıbrıslı Türk LGBTQI+ sivil toplum gruplarının önyargıları ve yanlış anlamaları ortadan kaldırma çabaları da övgüyle karşılandı.

KIBRIS ONUR FESTİVALİ VE AVRUPA VATANDAŞI ÖDÜLÜ
Accept – LGBTI Kıbrıs ve Kuir Kıbrıs Derneği’nin ortak çabalarıyla düzenlenen Yıllık Kıbrıs Onur Festivali’nin, 2023 Avrupa Vatandaşı Ödülü ile taçlandırılması, ortaklığın başarısını gözler önüne serdi.

İŞ DÜNYASININ ÖNEMLİ ROLÜ
Bildiride, iş dünyasının LGBTQI+ çalışanlarını desteklemekte ve yalnızca beceri ve yeteneklere dayalı istihdam sunmakta oynayacağı önemli role dikkat çekildi.

26 MİSYONUN ORTAK BİLDİRİSİ
Bu açıklama, Kıbrıs’ta akredite olan 26 misyon tarafından imzalandı. Avustralya, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelerin yanı sıra, Birleşmiş Milletler Barış Gücü ve BM Genel Sekreteri’nin İyi Niyet Misyonu da bu bildirinin altına imza attı.

Australian High Commission
Embassy of the Republic of Austria
Embassy of the Kingdom of Belgium
British High Commission
High Commission of Canada
Embassy of the Republic of Cuba
Embassy of the Kingdom of Denmark
Embassy of the Republic of Estonia
Embassy of the French Republic
Embassy of Finland
Embassy of the Hellenic Republic
Embassy of Ireland
Embassy of the State of Israel
Embassy of the Republic of Italy
Embassy of Japan
Embassy of the Republic of Lithuania
High Commission of the Republic of Malta
Embassy of the Kingdom of the Netherlands
High Commission of New Zealand
Royal Norwegian Embassy
Embassy of the Portuguese Republic
Embassy of the Kingdom of Sweden
Embassy of Switzerland
Embassy of the United States of America
Representation of the European Commission
Office of the European Parliament in Cyprus

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi