Kobani davasında kararın ardından Demirtaş’tan ilk açıklama: “Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok”

"Şu anda dışarıda siyaset yapan arkadaşlarımız gibi hepimizin temel hedefi silahsız, şiddetsiz çözümü sağlamaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor. Devlet, savaşı ve şiddeti her zaman siyasete tercih etti, bugün de bu anlayış değişmiş değil"

Kobani davasında Perşembe günü açıklanan kararla ilgili Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş yaptığı ilk açıklamada, “Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uygulansaydı bu dava beraatle sonuçlanmalıydı. Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok” dedi.

Edirne Cezaevinden avukatları aracılığıyla T24’ün sorularını yanıtlayan Demirtaş, 42 yıl cezanın tamamının konuşmalarından dolayı verildiğini ve bunların tamamının, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarında “ifade özgürlüğü kapsamında” olduğunun tespit edildiğini belirtti.

Demirtaş, “Yani Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararı uygulansaydı bu dava beraatle sonuçlanmalıydı. Elbet bir gün, hepimizin beraat edeceğimizden kuşkum yok” dedi.

HDP eski Eş Genel Başkanı, Kobani davasında ağır cezalar verilen tüm siyasetçilerin “barış yanlısı” olduğunu söyledi ve “her zaman demokratik siyaseti” savunduklarını ifade etti.

Demirtaş, “Şu anda dışarıda siyaset yapan arkadaşlarımız gibi hepimizin temel hedefi silahsız, şiddetsiz çözümü sağlamaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti devleti, Kürtlerin demokratik siyasette mücadele etmelerini ve bu yolla güçlenmelerini, dağa çıkıp silah almalarından daha tehlikeli görüyor. Devlet, savaşı ve şiddeti her zaman siyasete tercih etti, bugün de bu anlayış değişmiş değil” diye ekledi.

Kamuoyunda “Kobani” veya “6-8 Ekim olayları” olarak bilinen, 2014 yılında yaşanan protesto ve şiddet olaylarıyla ilgili 18’i tutuklu olmak üzere toplam 108 kişinin yargılandığı davada Perşembe günü aralarında HDP’nin eski Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da bulunduğu isimlere ağır cezalar verilmişti.

ADALET BAKANI TUNÇ: İSTİNAF VE TEMYİZİ BEKLEYECEĞİZ
Cuma günü Ankara’da gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunun Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Kobani davasının sanıklarının tahliyelerinin ne zaman gerçekleştirileceğiyle ilgili soruya, “O konuda tahliyeler şöyle; orada tahliye olacak olanlar var, mahkumiyetler var ve beraat edenler var… Beraat eden sanıklarla ilgili olarak da bugün itibarıyla dün akşamdan beri tahliyeler de gerçekleşmiş oldu” diyerek yanıt verdi.

“Demokrasilerde şiddet çağrısına yer yoktur” diyen Tunç, bu konudaki ulusal ve uluslararası düzenlemelerin şiddeti ve şiddet çağrısını “reddettiğini” söyledi.

Tunç, “Dolayısıyla bu anlamda da bağımsız ve tarafsız yargımızın vermiş olduğu bir karar söz konusudur. Bu karar ilk derece mahkemesinin vermiş olduğu karardır, istinaf ve temyiz süreçleri vardır. Bu süreçleri hep beraber bekleyeceğiz.” diye ekledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi