KTMMOB, hükümeti dava etti

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Kamu İhale Yasası'ndaki değişikliklerinin yasal olmadığı kaydedilerek, kendi uzmanlarını reddeden siyasi anlayışa karşı dava dosyalandığı belirtildi.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (KTMMOB), 20/2016 sayılı Kamu İhale Yasası’ndaki değişiklikle ilgili olarak hükümete dava açtığını duyurdu.

Yasada belirtilen “Geçici Kabul Heyeti” ve “Kati Kabul Heyeti” tefsirlerine eklenen bölümde, Türkiye Cumhuriyeti’nden talep edilen teknik personelin kabul heyetine dahil edilmesine olanak tanındığı belirtilen açıklamada bu değişikliğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin teknik personelinin yetersiz olduğunu iddia eden bir yaklaşımı desteklediğini vurgulandı.

Dünyada devletlerin kendi meslek gruplarına yasalarla destek verdiğine işaret edilen açıklamanın devamında ise, ülkemizdeki siyasi irade ve anlayışın Teknik Daireleri güçlendirmek yerine, kolaycı çözüm önerileri ile kendi ülkesini ve ülkenin yetiştirdiği teknik insanları reddettiği kaydedildi.

KTMMOB’den yapılan açıklama şöyle:

“20/2016 sayılı Kamu İhale Yasasının, 86(1)(A) maddesi altında yapılan Yapım İşleri İhalelerinde Uygulanacak Esasalar ve Usuller (Değişiklik) Tüzüğü, ile “Geçici Kabul Heyeti” ve “Kati Kabul Heyeti” tefsirlerine “… ihtiyaç olması halinde Bakanlık tarafından Türkiye Cumhuriyeti’nden talep edilerek görevlendirilecek kamu görevlilerinden oluşan mühendisler, mimarlar, iç mimarlar, teknisyenler ve diğer ihtiyaç duyulan konular ile ilgili temsil eden meslek gruplarından gerekli sayıda personelin oluşturduğu heyeti ifade eder” şeklinde değişiklik yapılmıştır.

Tefsirlerde yapılan bu değişikliklerle Esas Tüzüğün 99. maddesi olan kabul işlemlerinin (B) fıkrasında değişiklik yapılarak bu kapsamda Geçici Kabul Heyetine görevlendirilen teknik personellere, geçici kabul işlemlerini yürütmek ve kabulleri yapmak için tam yetki verilmiştir.

Bugün itibarıyla Hükümetin “Yasal Olmayan” bu tüzük değişikliği kararına davamızı dosyalamış bulunuyoruz.

Dosyaladığımız bu dava,

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Teknik Daireleri’nin ve ülkemizde yetişmiş mesleğinde uzman kişilerin “yetersiz” olduğunu iddia ederek, bu durumu iyileştirmek veya teknik personel açığını kendi vatandaşlarından istihdam ederek Teknik Daireleri güçlendirmek yerine, kolaycı çözüm önerileri ile kendi ülkesini ve teknik insanlarını reddeden bu siyasi iradeye ve anlayışa karşı açılmıştır.

Dünyanın her yerinde devletler, ülkelerindeki meslek gruplarının, mesleklerini icra edebilmesi için yasalarla desteklemekte ve meslek Odaları/Birlikleri üzerinden denetim altında tutmaktadır.

Yasal olarak istihdam edilmeyen teknik personelin, devlet adına imza atarak sorumluluğu alma yetkisinin olmadığını da önce “Hükümet” erkinin bilmesi gerekir.

Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odalar Birliği olarak biz bu devletin bir parçası olduğumuzun, bu devletin yasa ve tüzükleri ile hareket ettiğimizin bilinci ile mevcut hükümete, bu kez dava yolu ile tekrar hatırlatmak isteriz ki; almış olduğunuz bu karar yasal değildir ve başlatmış olduğumuz hukuki mücadelenin tek müsebbibi sizsiniz!”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi