Lefkoşa Onur Yürüyüşü ile renklendi I “Adaletin rengi ne?”

Onur Haftası etkinlikleri kapsamında yapılan yürüyüşte Dereboyu caddesi gökkuşağı renklerine boyandı. Yürüyüşe katılanlar herkes için adalet ve eşitlik çağrısında bulundu.

Lefkoşa’da geleneksel “Onur Yürüyüşü” bu yıl “Adaletin rengi ne?” sloganıyla yapıldı.

Onur Haftası etkinlikleri kapsamında 17 Mayıs Organizasyon Komitesi tarafından LGBTİ+ haklarının savunulması ve toplumsal farkındalığın artırılması için yapılan yürüyüşte katılımcılar gökkuşağı bayrakları sallayarak, adalet ve eşitlik çağrısında bulundu.

Bazı siyasi parti ve sivil toplum temsilcilerinin ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Mehmet Harmancı’nın da katıldığı yürüyüş Dereboyu’nda başladı.

Katılımcılar, Cumhuriyet Meclisi’nin önünden geçerek, Girne Kapısı’na, oradan da Lefkeliler Hanı’na yürüdüler.

Meclis önünde okunan bildiride, LGBTİ+’ların hayatın her alanında uğradıkları ayrımcılığa dikkat çekilerek, bu konuda sorumlu olan yetkililerden gerekli adımları atması ve hemcinsler arası birliktelikler için kayıtlı birliktelik hakkının tanınması da talep edildi.

Türkçesi, Kuir Kıbrıs Derneğinden Yasemin Taneri tarafından okunan bildiride, LGBTİ+ ailelerin de bulunduğu; tek tip aile “dayatmasını” kabul etmeyecekleri ifade edildi. Bildiride, “Aile sadece anne, baba ve çocuklardan oluşmaz, gökkuşağı aileler vardır” denildi.

 

Bildiride, bazı taleplere de değinildi.

Hemcinsler arası kayıtlı birliktelik hakkının tanınması, intersekslere uygulanan ancak zorunluluğu olmayan tıbbi müdahalelerin engellenmesi için tüzük çalışması yapılması, ev içi şiddeti önlemeye yönelik düzenleme yapılması, okul müfredatında bulunan LGBTİ+’ları dışlayıcı ifadelerin kaldırılması, her tür ayrımcılığa karşı yasal düzenleme yapılması, kadına yönelik şiddet ve ev içi şiddetin önlenmesi ile ilgili olan İstanbul Sözleşmesi kapsamında ilgili yasaların tekrardan düzenlenmesi talep edildi.

Bildiride, kendilerine yönelik yapılan nefret söylemlerine karşı mahkemeye yaptıkları başvurulara işaret edilerek, “Bizler bu toplumun parçasıyız. Her zaman var olduk, var olacağız.” denildi, bu yürüyüşün sistematik ayrımcılığa, nefret söylemine ve ötekileştirmeye karşı daha adil bir dünya için bir isyan olduğu vurgulandı.

 

Fotoğraflar: TAK

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi