Türk Devletleri ‘muhabbeti’ kısa sürdü: KKTC davet edilmedi

Türk Devletleri Coğrafya Konseyi'nin kurulmasına yönelik anlaşma imzalandı. KKTC konseyin dışında tutuldu.

‘BÜYÜK KAZANIMA’ NE OLDU?
KKTC’nin gözlemci üye olduğu Türk Devletleri Teşkilatı üyeleri, halklar arasında işbirliğini geliştirmek amacıyla Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Macaristan arasında Türk Devletleri Coğrafya Konseyini kurdu. Toplantıya Tatar veya herhangi bir yetkili davet edilmezken KKTC bayrağına da yer verilmedi.

Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Türkiye, Özbekistan ve Macaristan Coğrafya Birlikleri Başkanları Birinci Toplantısı 8 Mayıs 2023 tarihinde Taşkent’te gerçekleştirildi.

Toplantıda, “Türk Vizyonu – 2040” hedefleri doğrultusunda insanlar arası işbirliğini ve STK’lar arasındaki bağları geliştirmeyi amaçlayan bir mekanizma olan Türk Devletleri Coğrafya Konseyi’nin kurulmasına yönelik anlaşma imzalandı.

Yeni kurulan konsey, insanlar arası temasları derinleştirmek, bilim, eğitim ve yenilikler alanlarında bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmak ve Türk coğrafyasının zengin doğal ve kültürel mirasını tanıtarak turizm işbirliğini teşvik etmek için önemli bir platform görevi görecektir.

Toplantıda Taraflar, Özbekistan Coğrafya Kurumu Başkanı Oybek Norinbaev’i Türk Devletleri Coğrafya Konseyi Başkanı olarak seçtiler ve Konsey’in önümüzdeki dönem için kapsamlı faaliyet planını görüşerek kabul ettiler.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi