Sudan’daki son Kıbrıs vatandaşı da tahliye edildi

Güneyin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Theodoros Gotsis, Sudan'dan tahliye edilenler arasında Kıbrıs vatandaşlarının yanı sıra İngiliz, Amerikalı, Kanadalı, Avustralyalı ve diğer ülkelerinin vatandaşlarının da olduğunu söyledi.

Güneyin Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Theodoros Gotsis, son Kıbrıs vatandaşının çarşamba günü geç saatlerde uçakla Sudan’dan Kıbrıs’a tahliye edildiğini açıkladı.

Gotsis, Sudan’daki Kıbrıs Fahri Konsolosu ve ailesinden iki kişi de dahil toplam üç kişinin daha Ada’ya tahliye edilmesinin beklediğini belirtti.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) açıklamada bulunan Gotsis, Sudan’dan yabancıların tahliye edilme çalışmalarına devam edilmesinin önemine işaret ederek Kıbrıs’ın söz konusu çabalardaki katkısına dikkat çekti.

Perşembe günü Ada’ya tahliye edilenleri taşıyan uçukların sayısıyla ilgili bir soruya Sözcü, Sudan’daki durumun istikrarsız olduğunu söyledi ve Ada’ya yalnız Britanya vatandaşları değil aynı zamanda Amerikalı, Kanadalı, Avustralyalı ve diğer ülkelerinin vatandaşlarının da geldiğini söyledi.

Bu arada, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ve Britanya’ya Amerikan vatandaşları dâhil Sudan’dan insanların tahliye edilme çalışmalarına sağladıkları “Mükemmel yardım için” teşekkürlerini ifade etti.

“KIBRIS’IN BİR KEZ DAHA BÖLGEDE GÜVENLİ BİR LİMAN OLDUĞU İSPATLANDI”
Fisher, Twitter hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda Sudan’dan Amerikan vatandaşları dâhil yabancıların tahliye edilmeleriyle ilgili mükemmel çalışmaları için Kıbrıs ve Britanya ortaklarımıza “derinden minnettarız” dedi.

Öte yandan, Dışişleri Bakanı Contantinos Kombos, Kıbrıs Cumhuriyeti’nin yabancı ülkelerin vatandaşlarının Sudan’dan tahliyesine yardım için hazır beklediğini bildirdi; Kıbrıs’ın bir kez daha bölgede güvenli bir liman olduğunun ispatlandığına işaret etti.

Kıbrıs’ı ziyaret etmekte olan Ürdün Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Ayman Safadi ile görüşmesinden sonra basına açıklamalarda bulunan Kombos, şu ana kadar 11 Kıbrıs kökenli kişinin Sudan’dan tahliye edildiğini belirtti.

Bugün tahliye ile ilgili altı uçağın Kıbrıs’a inmesinin beklendiğini, dünden bu yana 391yolcunun adaya geldiğini bildirdi.

281 yolcuyla iki uçağın Birleşik Krallığa gitmek üzere adadan ayrıldığını iki uçağın daha Kıbrıs’a gelen yolcuların büyük bölümünü ülkelerine götürmek için adadan ayrılmasının beklendiğini duyuran Dışişleri Bakanı, Kıbrıs kökenli 10 kişinin adaya geldiğini, birinin 25 Nisan’da bir Hollanda tahliye uçağıyla ürdün’ün Akaba kentine gittiğini kaydetti.

Daha fazla kişinin Kıbrıs’a gelmesinin beklendiğini yedi kişinin de otobüsle Mısır’a gitmekte olduğunu vurgulayan Kombos, daha önce Kıbrıslılar listesinde yer alan ve Sudan’dan ayrılmak isteyenlerden birinin ülkede kalmayı tercih ettiğini de söyledi.

ESTIA ulusal planının harekete geçirildiğini ve Zenon koordinasyon merkezinin tam bir operasyon halinde olduğuna işaret eden Dışişleri Bakanı Kombos, dünkü ziyaretinde Kıbrıs’ın tahliye edilmiş kişilere insani, konsolosluk ve tıbbi yardım sağlamaya hazır olduğunu belirtti.

Kombos, Hartum’a akredite Kahire’deki Kıbrıs Büykelçiliği ve Hartum’daki Fahri Konsolosluğunda, Sudan’daki Kıbrıs kökenli kişilerin tahliyesine yardımda önemli rol oynadıklarını bildirdi; Hollanda, Birleşik Krallık, Fransa, Yunanistan, ürdün, Mısır Dışişleri Bakanlarına, ayrıca AB Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’e iş birliklerinden dolayı teşekkür etti.

Dışişleri Bakanı Kombos, Kıbrıs’ın konumu ve altyapısından dolayı 2006’da sivillerin Lübnan’dan tahliyesinde olduğu gibi bu tür kriz durumlarında önemli bir rol oynayabileceğine dikkat çekti.

Kıbrıs Haber Ajansı

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi