Yeniden gündeme gelen mazgalların peşkeş çekileceği iddialarına tepki

Mağusa İnisiyatifi ve Hayata Dokun Hareketi, Mağusa Surlarının mazgallarının işletmelere peşkeş çekilmeye çalışılmasının karar vericilerin ne kadar bilinçsiz ve toplum yararını düşünmekten uzak olduğunun göstergesi olduğunu vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Mağusa İnisiyatifi ve Hayata Dokun Hareketi tarafından yapılan ortak açıklama ile Mağusa Surları Mazgalları’nın siyasetçilerin ve kebapçıların kişisel çıkarları için kullanılmasına tepki gösterildi. Açıklamada, surların hem Kıbrıs’ın hem de dünya mirası olarak kabul edilen tarihi yapılar olduğu vurgulandı.

Mağusa Surları’nın savunma sistemi olarak bilinen tarihi mazgalların, DAÜ Mimarlık Fakültesi ve Aix-Marseille Üniversitesi işbirliğiyle akademik belgeleme sürecinde olduğu belirtilen açıklamada, politikacılar tarafından defalarca aksi iddia edilmiş olsa da bu değerli tarihi mirasın “eşe dosta” peşkeş çekilmekte olduğu yeniden kentin gündeminde olduğuna dikkat çekildi.

Örgütler, 1974 yılında Mağusa halkı için sığınak olarak da kullanılan mazgalların, bilimsel verilere dayalı restorasyon sürecine girmesi gerektiğine işaret ettikleri açıklamada, bu mazgalların bazılarının ticari amaçla, kebapçı, kebapçı deposu, kafe olarak kullanılmaya kalkışılmasının, karar vericilerin ne kadar bilinçsiz ve toplum yararını düşünmekten uzak olduğunun göstergesi olduğunun altı çizdi. Bu durumun, Mağusa Surları’nın tarihi değerine zarar vereceğinin altı çizildi.

Açıklamada son olarak, Mağusa mazgallarının tüm Kıbrıs halkının ortak kültürel mirası olduğu ve bu tür ranta dayalı yaklaşımları kabul etmeyeceklerini, sürecin yakın takipçisi olacaklarını ifade ettiler.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi