AKP’nin eğitim manifestosu: Din Kültürü ve İHA bilgisi

Türkiye Milli Eğitim Bakanlığının görüşe sunduğu ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ tartışmaya neden oldu. Din Kültürü kitabında savunma sanayi firmalarının ürünleri yer alırken, KKTC de vatan, millet, bayrak, şehitlik ve gazilik kavramlarında vurgulandı.

MEB’in görüşe açtığı yeni eğitim müfredatında, 6. sınıflar için hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi içeriği dikkat çekti. Kitaba savunma sanayi firmalarının geliştirdiği ‘ürünler’ de girdi. Ulusal bayramlara ilişkin herhangi bir etkinlik yer almadı.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adıyla görüşe sunduğu yeni müfredat taslağı, öneriler için bir hafta boyunca bakanlık sitesinde erişime açık olacak. Eğitim sendikaları ve muhalefetten müfredata ‘AK Parti’nin eğitim manifestosu’ tepkileri gelirken 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için hazırlanan ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinin konuları dikkat çekti.

6. sınıf kitabının 3. ünitesindeki ‘öğretme-öğrenme uygulamaları’ başlıklı kısmında öğrencilerden savunma sanayi firmalarının geliştirdiği ürünlerin araştırılması istendi. Öğretmenlerden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne değinmeleri önerildi. Dersin diğer sınıflara yönelik taslağında, ulusal bayramlara ilişkin herhangi bir etkinlik ise yer almadı.

YERLİ İHA VE SİHA’LAR DİN KÜLTÜRÜ KİTABINDA
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli’ adıyla duyurulan yeni eğitim müfredatına eleştiriler sürüyor. Sendikalar ve muhalefet müfredat için ‘AK Parti’nin eğitim manifestosudur’ dedi. Ayrıca MEB’in internet sitesinde yayınlanan taslağının 6. sınıflar için hazırlanan din kültürü ve ahlak bilgisi dersi içeriği dikkat çekti. Kitaba savunma sanayi firmalarının geliştirdiği ‘ürünler’ de girdi. Ulusal bayramlara ilişkin herhangi bir etkinlik yer almadı.

Milli Eğitim Bakanlığı ‘Türkiye Yüzyıl Maarif Modeli’ adını taşıyan yeni müfredatın taslağını internet sitesi üzerinden paylaşıma sundu. Milli Eğitim Bakanlığı’nca, ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adını taşıyan yeni müfredat taslağı, ‘https://gorusoneri.meb.gov.tr/’ adresinden kamuoyunun görüşüne sunuldu. MEB, yeni müfredat taslağına ilişkin görüş ve önerileri bir hafta boyunca internet üzerinden alacak. ‘Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’ adını taşıyan yeni taslağının ilkokul, ortaokul ve imam hatip ortaokullarında 4, 5, 6, 7 ve 8. sınıflar için hazırlanan ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersinde uygulanacak olan müfredat erişime açıldı.

Taslağın 6. sınıf öğrencilerini kapsayan kısmının 3. ünitesinde “öğretme-öğrenme uygulamaları” başlıklı kısmında öğrencilerden savunma sanayinde faaliyet gösteren firmaların geliştirdiği ürünlerin araştırılması istendi. Ayrıca derse giren öğretmenlerden 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne değinmeleri önerildi. Müfredat taslağında şu ifadeler yer aldı: “Vatanını sevmenin önemi hakkında öğrencilerin vatanımıza, milletimize, bayrağımıza ve millî marşımıza karşı görev ve sorumluluklarımız olduğunu fark etmeleri sağlanır. Vatan sevgisiyle ilişkili vatan, millet, bayrak, şehitlik ve gazilik kavramları listelenir. Bu kavramlar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bağlamında da özel olarak örneklendirilir ve vurgulanır. İlgili kavramların milli birlik ve beraberliğe katkısı karşılaştırılır. Konuyla ilgili olarak 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ne değinilir. Edindiği bilgilerden hareketle öğrencilerin vatan sevgisinin önemi hakkında önermeler sunmaları ve bunları değerlendirmeleri sağlanır. Vatanın bağımsızlığını korumak, vatanı geliştirmek ve güzelleştirmek için neler yapılabileceği bağlamında duygularını fark etmeleri sağlanır. Bu amaçla savunma sanayinde yerli firmaların milli imkanlarla geliştirdiği ürün ve projelerin araştırılmasını içeren etkinlik yaptırılabilir.”

Din Kültür ve Ahlak Bilgisi Dersi’nin diğer sınıflara yönelik taslağında, ulusal bayramlara ilişkin herhangi bir etkinlik yer almadı.

Karar

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi