“Kıbrıs, bulunduğu coğrafi konum ve Ortadoğu bilgisi nedeniyle bizim için çok önemli bir üye devlet”

Avrupa Birliği (AB) için Kıbrıs'ın coğrafi konumu ve Ortadoğu hakkındaki derin bilgi birikimi önem teşkil ediyor. Kathimerini'ye röportaj veren Leyen, Türkiye'nin AB ile işbirliğinden büyük çıkarları olduğunu belirtti.

Bugün Kıbrıs

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pazar günü bir açıklama yaparak Kıbrıs’ın AB üyeliğinin önemine vurgu yaptı. Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, Kıbrıs’ın 2004 yılında gerçekleşen AB üyeliği kapsamında bölgede üstlendiği role dikkat çekti.

Von der Leyen, Kıbrıslı Rum lider Nikos Hristodulidis ile birlikte yapmayı planladıkları Lübnan ziyaretini örnek göstererek, Kıbrıs’ın göç gibi konularda AB’nin çabalarına katkıda bulunduğunu belirtti. Ayrıca Kıbrıs’ın Gazze’deki insani krize yardım etme çabalarına değindi ve Kıbrıs’ın Kuzey Gazze’ye yönelik insani yardım deniz koridoruna katkılarını övdü. Von der Leyen, 2005 yılından bu yana Gazze’ye giden ilk malzeme taşıyan geminin Kıbrıs’tan hareket ettiğini de ekledi.

Kıbrıs’ın AB içindeki stratejik konumuna değinen von der Leyen, Kıbrıs sorunu hakkında konuştu ve Avrupa Konseyi’nin Türkiye’ye yaklaşımının “kademeli, orantılı ve geri dönüşümlü” olması gerektiğini vurguladığı sonuçlardan bahsetti. AB’nin Kıbrıs’a olan desteğinin önemini ve birlik içinde hareket etmenin gerekliliğini vurgulayarak, bu durumun aynı zamanda ilerleyiş için bir yol haritası olduğunu ifade etti.

AB’nin Türkiye ile ilişkilerinde nasıl etki yaratabileceğine de değinen von der Leyen, AB’nin Türkiye ile geniş bir ilişki ağına sahip olduğunu ve ekonomik açıdan Türkiye’nin AB ile işbirliğinden büyük çıkarları olduğunu söyledi. AB’nin Türkiye için cazip ve gerekli bir pazar olduğunu ve bu durumun Türkiye’ye güçlü bir teşvik sağladığını belirtti.

Von der Leyen, Kıbrıs’ın Türkiye ile yaşadığı sorunlara değinerek, AB’nin Kıbrıs’ın yanında olduğunu ve üye devletlerin bu konuda ortak bir tutum sergilediğini dile getirdi. Kıbrıs’ın müzakerelerde güçlü bir konuma sahip olabilmesi için AB’nin desteğinin önemli olduğunu vurguladı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi