CTP’den, gazeteci Ali Kişmir’in davasını da etkileyecek girişim

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Gazeteci Ali Kişmir’in yargılandığı maddenin kaldırılmasını da içeren Ceza Yasası ve Askeri Suçlar ve Cezalar Yasası'ndaki değişiklik önerilerini Meclis'e sundu.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), Gazeteci Ali Kişmir’in yargılandığı, Askeri Suçlar ve Cezalar Yasası’nın 26. Maddesi’nin tamamen kaldırılması için Meclise öneri sundu. Partiden yapılan açıklamada, mevcut yasanın günümüz modern hukuk devletlerinin insan hakları alanında ulaştığı noktanın çok gerisinde kaldığı vurgulandı.

Bugün Kıbrıs’ın ulaştığı değişiklik önerilerinde, yasanın 26. Maddesinin, “tahkir” ve “tezyif” gibi aslında çok soyut ve yorumlanma alanı çok geniş bir ifade ile 10 yılla yargılanabilecek bir suç düzenlediği ve kişi hak ve özgürlükleri açısından ciddi tehlikeler barındırdığına işaret edildi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) karalarına atıfta bulunulan önerilerde şu ifadelere yer verildi:

“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları, özellikle siyasi eleştiriler bağlamında ifade özgürlüğünü ciddi şekilde koruma altına almaktadır. AİHM, ifade özgürlüğü ile bireyin itibarının ve özel hayatının korunması arasında bir denge kurmaya çalışmıştır. Mahkeme, basının siyasilere karşı korunmasını ön plana alarak, politikacıların eleştiriye daha hoşgörülü olmaları gerektiğini vurgulamıştır.”

CTP Basın Bürosu tarafından verilen bilgiye göre, Partinin paydaşların görüşlerini de alarak, hakaret ve sövme iddialarına karşı Mahkemeye başvuru hakkını engellemeksizin modern hukuk ilkeleri çerçevesinde Ceza (Değişiklik) Yasası ve Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasası önerilerinin Meclis Başkanlığına sunduğu bildirildi.

CTP’nin sunduğu Ceza (Değişiklik) Yasası’na buradan, Askeri Suçlar ve Cezalar (Değişiklik) Yasası’na ise buradan ulaşabilirsiniz.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi