Araştırma I Popülist dünya lideri sayısı 20 yılın en düşük seviyesinde

Dünyadaki en etkili popülist rejimlerden ikisi, Türkiye ve Polonya rejimleri bu sene düşebilir.

Tony Blair Enstitüsü araştırmasına göre çeşitli ülkelerde progresif ve merkezci adayların kazanmasıyla popülist dünya lideri sayısı son 20 yılın en düşük seviyesine geriledi.

T24’ün haberine göre, araştırmada özellikle Türkiye ve Polonya’da yapılacak seçimler nedeniyle 2023’ün popülizm için kritik bir yıl olacağı belirtildi. Raporda, “Bu iki seçimde dünyadaki en etkili popülist rejimlerden ikisi düşebilir, ancak bunun için bölünmüş koalisyon partilerinin daha belli koalisyon programları oluşturması gerekebilir denildi.

2022’de Brezilya’da Jair Bolsonaro ve Slovenya’da Janez Jansa, girdikleri seçimleri ufak farklarla kaybetti. Filipinler’de Rodrigo Duterte, dönem limiti nedeniyle görevi bırakmak durumunda kaldı. Sri Lanka’da Gotabaya Rajapaksa, protestolar nedeniyle istifa etti.

Rapora göre bu doğrultuda popülist rejim yönetiminde yaşayan insan sayısı iki yılda yaklaşık 800 milyon azaldı. 2020’de 2.5 milyar insan popülist rejim yönetiminde yaşarken, 2023 başında bu sayı 1.7 milyara düştü.

Tony Blair Enstitüsü, ayrıca ABD ara seçimlerinde eski ABD Başkanı Donald Trump’ın desteklediği birçok adayın da kaybettiğine dikkat çekti.

Raporda Erdoğan hükûmetinin “büyük tehlikede” olduğu belirtilirken, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı’nın “milliyetçi desteği almak için Yunanistanlılar ve Kürtlerle gerilimi yükselttiği” ifade edildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi