İskoçya’da koalisyon hükümeti iklim hedefi tartışmasının ardından sona erdi

İskoçya Başbakanı Hamza Yusuf, Yeşiller Partisi ile koalisyonun amacına ulaştığını ve bitmesinin ülkenin yararına olduğunu belirtti.

İskoçya’da SNP-Yeşiller koalisyonu, iki parti arasında bugün yapılan görüşmelerin ardından sona erdi. Başbakan Hamza Yusuf’un partisi SNP’nin, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonunun yüzde 75 azaltılmasına dair anlaşmayı askıya alması, Yeşiller’in desteğini çekmesine sebep oldu.

Sky News’in haberine göre İskoç Ulusal Partisi (SNP) ve Yeşiller Partisi arasındaki koalisyon, sera gazı emisyon politikasındaki anlaşmazlık nedeniyle çöktü. Yaşanan krizin ardından SNP, bir azınlık hükümetine liderlik edecek.

İskoç hükümetinin geçen hafta iklime zarar veren sera gazı emisyonlarını 2030 yılına kadar yüzde 75 oranında azaltma hedefini rafa kaldırmasının ardından Yeşiller Partisi’nin koalisyondan çekilebileceği yönünde spekülasyonlar yapılmıştı.

Yeşiller, SNP’nin salt çoğunluğu kazanamamasının ardından 2021’de SNP’yi ‘Bute House anlaşması’ olarak da bilinen bir mutabakatla desteklemeyi kabul etmişti.

Her iki parti de İskoçya’nın bağımsızlığından yana.

“KOALİSYONUN BİTMESİ ÜLKENİN YARARINAYDI”
Başbakan Hamza Yusuf, koalisyonun dağılmasının ardından basın toplantısı düzenledi. Yeşiller Partisi ile koalisyonun amacına ulaştığını ve bitmesinin ülkenin yararına olduğunu belirten Yusuf, “Niyetim Yeşiller ile yapabildiğimiz kadar çalışmaya devam etmek” dedi.

İskoçya’nın çıkarının ‘farklı bir düzenleme yapılması’ olduğunu söyleyen Yusuf, “Azınlık hükümeti olarak hedeflerimizden ve heyecanımızdan vazgeçmeyeceğiz” diye konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi