“Azerbaycan ile ilişkilerde yeni bir ivme kazanıldı”

Türk Devletleri Parlamentoları Dış İşleri Komisyonları Başkanları’nın ilk toplantısı Azerbaycan’da yapıldı.

Toplantıda KKTC’yi Cumhuriyet Meclisi Hukuk, Siyasi İşler ve Dış İlişkiler Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Yasemin Öztürk ile Komite Üyesi Milletvekili Ürün Solyalı temsil etti.

Toplantıda konuşma yapan Yasemin Öztürk, “Azerbaycan ile KKTC ilişkilerinde yeni bir ivme kazanıldı” dedi.

Cumhuriyet Meclisi’nden verilen bilgiye göre, Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Khazar Salonu’nda yer alan toplantıya Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Türkmenistan ve Macaristan Parlamentolarının Dış İlişkiler Komisyon üyeleri de katıldı.

Toplantıda Meclis heyetine KKTC Bakü Temsilcisi Büyükelçi Ufuk Arca Turganer ve Meclis Basın, Dış İlişkiler ve Protokol Müdür Muavini Esma Ülgen Özser eşlik etti.

Azerbaycan Cumhuriyeti Milli Meclisi Uluslararası ve Parlamentolar arası İlişkiler Komitesi Başkanı Samad Seyidov’un açılış konuşması ile başlayan toplantıda daha sonra Türk Devletleri Parlamentolarının Dış İlişkiler Komite Başkanları konuşmalarını yaptı.


ÖZTÜRK

Konuşmasında toplantı daveti için teşekkür ederek başlayan Öztürk, Kbrıs Türk halkının Karabağ’da kazanılan zaferden ve Azerbaycan’ın topraklarının bütünlüğünü tekrardan temin etmesinden duyduğu mutluluğu ifade etti. Öztürk, Karabağ’da gerçekleştirilen anti terör operasyonunda elde edilen büyük başarıdan dolayı Azerbaycan liderliğini ve tüm yetkilileri tebrik de etti.

ERDOĞAN VE ALİYEV’E TEŞEKKÜR
KKTC’nin 11 Kasım 2022 tarihinde Türk Devletleri Teşkilatı’na anayasal adıyla gözlemci üye ülke olarak kabul edilip büyük Türk dünyasında hakkı olan yeri aldığını anımsatan Öztürk, desteklerinden dolayı TC Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Azerbaycan Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’e teşekkür etti.

Ankara’da gerçekleştirilen 12. TÜRKPA Genel Kurulu’nda gözlemci parlamento statüsü kazanmasının KKTC’nin Türk Devletleri ile kardeşlik bağının daha da güçlenmesine vesile olduğunu dile getiren Öztürk, 7 Eylül 2023’de Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in Bakü’de Türk Devletleri Teşkilatı toplantısı öncesinde bakanları kabulünde dile getirdiği ‘Kıbrıs Türkü kardeşlerimizi aramızda görmekten çok memnunuz ve Azerbaycan’daki tüm tedbirlerde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı dalgalanacaktır’ söyleminin kendileri için çok önemli ve değerli olduğunu da vurguladı.

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’ın 14 Ekim 2023’de yaptığı Bakü ziyareti ve Aliyev ile görüşmesini tarihi bir olay olarak nitelendiren Öztürk, Tatar’ın Bakü’de bulunduğu süre içerisinde en yüksek seviyede ağırlandığını ve devlet protokolü uygulandığını hatırlattı.

Cumhuriyet Meclisi’nin geçmişte TÜRKPA’nın düzenlediği birçok etkinliğe misafir parlamento olarak davet edildiğini dile getiren Öztürk şöyle konuştu:

“İçinde bulunduğumuz yasama yılında KKTC Cumhuriyet Meclisi ile TÜRKPA üyesi kardeş ülkelerin parlamentoları arasında dostluk grupları kurulmasına yönelik yasal süreçler meclisimizde oy birliğiyle alınan kararlar ile tamamlanmıştır. Kadim tarihi bağlar ve samimi dayanışma duygularıyla desteklenen iyi ilişkilerimizin güçlenmesine yönelik çabalarımız her alanda Anavatan Türkiye Cumhuriyeti ile eşgüdüm halinde devam etmektedir.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi