“S-400’ler Ukrayna’ya verilsin” tartışmasına Çavuşoğlu’ndan tepki: Söz konusu bile olamaz

ABD medyasında yer alan "Türkiye S-400'leri Ukrayna'ya versin" yönündeki haberlere tepki gösteren Çavuşoğlu, "Bu söz konusu bile olamaz. Hiçbir şekilde biz bunu değerlendirmedik" dedi.

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu,Katar’ın başkenti Doha’da düzenlenen Doha Forumu’nun “Newsmaker” oturumunda, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemlerinin bir sonraki neslini alması konusunun masada olup olmadığına ilişkin soruya Çavuşoğlu, S-400’leri aldıklarını ve anlaşmanın tamamlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, ABD medyasında yer alan “Türkiye S-400’leri Ukrayna’ya versin” yönündeki haberlere tepki göstererek, “Bu söz konusu bile olamaz. Hiçbir şekilde biz bunu değerlendirmedik” diye konuştu.

Türkiye’nin ihtiyacı nedeniyle S-400’leri ABD ve müttefiklerinden almayı tercih ettiğini kaydeden Çavuşoğlu, “Türkiye’nin daha fazla hava savunma sistemine ihtiyacı var mı. Tabi ki var. Biz müttefiklerimizden bunu alamazsak başka kaynaklara yöneliriz” dedi.

Savunma sanayisi konusuna da değinen Çavuşoğlu, Türkiye’nin kendi savunma sanayisi ihtiyacının yüzde 70’inden fazlasını ürettiğini ifade etti.

Çavuşoğlu, öte yandan hava savunma sistemi üzerinde de çalıştıklarını anlatarak bu süreçte hava savunma sistemi ihtiyacını karşılamak için farklı alternatifleri değerlendirdiklerini söyledi.
Bakan Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi sırasında Fransa ve İtalya liderleriyle görüşmelerinde en önemli konunun Fransa ve İtalya ortaklığındaki Eurosam Konsorsiyumunun geliştirdiği SAMP-T füze savunma sistemi olduğunu belirterek “Şimdi bu iki ülke (Fransa ve İtalya) aslında bu çerçevede ortak üretimi Türkiye’de gerçekleştirme konusunda daha ciddi düşünüyorlar” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’YE YASAL OLARAK GELDİKLERİ SÜRECE BİR SORUN YOK”
Moderatörün “Göçmen krizi ve Rus oligraklar” ile ilgili soruya yanıt veren Çavuşoğlu, “Bu kriz olmadan önce biz şunu söyledik. Mülteci krizi devam edecek. Ülkelerini terk eden insanlar artacak” dedi.

Kaynak: Independent Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi