Erdoğan: S-400 konusu bizim için kapanmıştır, ABD ile F-16’lara ilişkin olumlu süreç devam ediyor

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Brüksel'de katıldığı olağanüstü NATO Liderler Zirvesi sonrası uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Erdoğan, ABD basınında yer alan, Türkiye’nin Rusya yapımı S-400 hava savunma sistemlerini Ukrayna’ya göndermesine ilişkin önerileri değerlendirdiği yönündeki haberlerle ilgili olarak, “S-400 konusunda nasıl en başta ‘Bizim için bu iş kapanmıştır’ dediysek, bugün de biz aynı noktadayız. Bu konu bizim için kapanmıştır” dedi.

“Bunlar savunma noktasında bizim kendi malımızdır” diye konuşan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Wall Street Journal’ın yazdığına karşı İletişim Başkanı’mız gerekli cevabı bütün hassasiyetiyle zaten vermiştir. O cevap onlara yeter de artar bile”.

Daha fazlasına da bu konuda gerek yok. Çünkü bunların bütün işi ortalığı karıştırmak. ‘Buradan acaba Türkiye’ye nasıl bir darbe vururuz da onu sıkıntıya sokarız’ böyle bir gayretin içindeler. Anında müdahale ederiz, sonuç alamazlar.”

“F-16’LAR KONUSUNDA OLUMLU SÜREÇ DEVAM EDİYOR”
“Türkiye’nin ABD ile sürdürdüğü yeni F-16’lar, F-16 modernizasyon kitleri konusunda olumlu gelişmeler var mı? Türkiye’nin Kiev’de kalan A400m uçaklarının geri getirilmesi konusunda bir süreç, teknik hazırlık var mı? Karadeniz’de döşenmiş bazı mayınların serbest kalması neticesinde ortaya çıktığı iddia edilen tehlike, ifade edildiği gibi ciddi bir boyutta mıdır? NATO bu konuda Türkiye’ye teknik bir destek verebilir mi?” soruları üzerine Erdoğan, F-16’larla ilgili görüşmeleri Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın muhataplarıyla yürüttüğünü ve bu konuda şu an itibarıyla olumlu bir sürecin devam ettiğini dile getirdi.

Uçakların modernizasyonuyla ve yeni alımlarla ilgili olumlu yaklaşımlar bulunduğuna dikkati çeken Erdoğan, “Biden’ın bana ‘Ben kongreye bu konuyla ilgili olumlu yaklaşımımı sunacağım ve konunun da takipçisi olacağım.’ istikametinde ifadeleri oldu. Temenni ederim ki bu istikamette eğer netice devam ederse, noktalanırsa o zaman biz yeni alacağımız F-16’lar ve eldekilerin modernizasyonunu süratle bitirme fırsatını bulacağız.” ifadesini kullandı.

A400m uçaklarıyla ilgili hem Ukrayna hem de Rusya ile temasları sürdürdüklerini dile getiren Erdoğan, “Bize her türlü teminatı veriyorlar. Diyorlar ki (Şu an itibarıyla bunu çekmeye kalkarsak, hava sahasında sıkıntılar var. Bundan dolayı böyle bir riski göze almayalım. Biz sizinle irtibat halindeyiz ve sağlıklı bir duruma girildiği anda bu uçakları sizlere göndereceğiz.)” diye konuştu.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Amerikan The Wall Street Journal gazetesinde 18 Mart’ta yayımlanan ve Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemini Ukrayna’ya göndermesini öneren makaleye dün, “Bu fikir hiçbir şekilde gerçekçi değil” diyerek yanıt vermişti.

Kaynak: T24, BBC Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi