Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu’ndan Batı Nil Virüsü için Sağlık Bakanlığı’na açıklama çağrısı

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, medyada gündem olan Batı Nil Virüsü hakkında sağlıkta baş sorumlu olan Sağlık Bakanlığı'ndan resmi bir açıklama talep etti.

Bugün Kıbrıs

Kuzey Kıbrıs Çevre Platformu, Batı Nil Virüsü hakkında medyada yer alan söylentilere KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan resmi bir açıklama gelmemesi üzerine bir basın açıklaması yayımladı.

Platform, bir hafta süre zarfında Sağlık Bakanlığı’nın kamuoyunu aydınlatıcı bir bilgi paylaşmamış olmasını eleştirerek, bu türden sağlık tehditlerinin şüphesinin bile ciddi bir tehlike oluşturduğunu belirtti. Açıklamada, “Bu ciddi sağlık sorununun şüphesi bile halk sağlığını tehdit edici bir durumdur ve sağlıkta baş sorumlu makamın konu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapması elzemdir” ifadesine yer verildi.

Çevre platformu ayrıca, sivrisineklerle mücadelenin önemine vurgu yaparak Sağlık Bakanlığı’ndan bazı kritik sorulara cevap vermesini talep etti. Bu sorular arasında; sivrisineklerle mücadelenin detaylı ve kapsamlı bir şekilde yürütülüp yürütülmediği, sivrisinek türlerinin sürekli olarak taranıp taranmadığı, sivrisinekle mücadelenin bilimsel bir yaklaşım mı yoksa ihale temelli bir yaklaşım mı olduğu gibi konular bulunmaktadır.

Platform ayrıca, Batı Nil Virüsü gibi etkenlerden kaynaklanabilecek hastalıklar konusunda devletin hazırlıklı olup olmadığını da sorguladı.

Açıklamanın tamamı şöyle:

“Batı Nil Virüsü Şüphesi ve Sivrisineklerle Mücadele

Geçtiğimiz hafta basının gündemine düşen Batı Nil Virüsü söylentilerinin üzerinden bir hafta geçmesine rağmen KKTC Sağlık Bakanlığı’ndan bu konu üzerine kamuoyunu aydınlatıcı bir açıklama gelmemesi kabul edilemez. Bu ciddi sağlık sorununun şüphesi bile halk sağlığını tehdit edici bir durumdur ve sağlıkta baş sorumlu makamın konu hakkında olumlu veya olumsuz açıklama yapması elzemdir.

Bu gerçek ışığında ve Kuzey Kıbrıs çevre platformu olarak halk sağlığına verdiğimiz önem doğrultusunda, yetkililerden şeffaf açıklamalar beklemekte ve aşağıdaki sorularımızın cevaplarını talep etmekteyiz.

  • Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerle mücadelede belediyeler ile işbirliği içerisinde ada genelinde detaylı ve kapsamlı sivrisinek larva mücadelesi programlarının yürütülmesinde yeterli bir çalışma yürütmekte midir?
  • Sivrisineklerden bulaşabilen hastalıkların erken teşhisi ve önleme faaliyetlerinin yürütülmesi açısından adada sivrisinek türlerinin sürekli olarak taranması, sivrisinek türlerinin tespit edilmesi, haritalandırılması gibi bazı bilimsel ve teknik çalışmalar ne düzeyde yapılmaktadır?
  • Sivrisineklerle mücadelede devletimiz yeterli donanıma ve insan kaynağına sahip midir?
  • Sivrisineklerle yapılan mücadele, sivrisineklerin gelişim dönemine uygun bir şekilde bilimsel akla göre mi yapılmaktadır yoksa temel alınan nokta ihale kıyakçılığı mıdır?
  • Batı Nil Virüsü gibi etkenler nedeniyle sivrisineklerden bulaşan ciddi hastalıklarda kamu sağlık hizmetleri olarak hazır mıyız? Hastalıkların teşhis ve tedavisine hazırlıklı bir yapımız var mıdır?

Yetkilileri bu sorularımıza ivedilikle cevaplar vermeye ve kamu sağlığını tehdit eden bu unsurlara karşı sorumlu davranmaya davet ediyoruz.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi