Gazze için ateşkes görüşmeleri sürerken İsrail’de on binler protesto yürüyüşü düzenledi

Mısır'da ateşkes için görüşmeler sürerken on binlerce İsrailli Hamas'ın Gazze'ye götürdüğü rehinelerin evlerine geri getirilmesi için protestolar düzenledi.

Tel Aviv’deki protestocular “savaş değil, hayat kutsaldır” diye slogan atarken, bazıları da Başbakan Binyamin Netanyahu’yu savaşı uzatmaya çalışmakla suçladı.

Protestolar, Hamas delegasyonunun Mısır’da arabulucularla görüştüğü cumartesi gününün akşamında düzenlendi. Hamas görüşmelerde yeni bir gelişme olmadığını, ancak pazar günü “yeni bir turun başlayacağını” belirtti. Hamas’ın rehineleri serbest bırakması karşılığında İsrail’in geçici olarak Gazze’ye saldırılarını durdurması hedefiyle yapılan görüşmeler Kahire’de Mısır ve Katar’ın arabuluculuğunda gerçekleşiyor.

BBC’nin aktardığına göre taraflar arasındaki ana anlaşmazlık noktası ateşkesin geçici mi kalıcı mı olacağı.

Mevcut taslakta 40 günlük bir ateşkes karşılığında Hamas’ın İsrailli rehineleri, İsrail’in de Filistinli tutukluları serbest bırakması öngörülüyor.

Hamas’ın siyasi lideri İsmail Haniye’nin danışmanı, grubun son teklifi “büyük bir ciddiyetle incelediğini” ifade etti ancak İsrail’in Gazze’den tamamen çekilmesi konusundaki taleplerinden vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

Öte yandan İsrail basınına konuşan bir İsrailli yetkili, “Kaçırılanların serbest bırakılması için savaşın bitirilmesinin şart koşulmasını kabul etmeyeceğiz” diye konuştu.

Kaynak, “İsrail Savunma Kuvvetleri Refah’a girecek ve oradaki Hamas kuvvetlerini yok edecek” dedi.

Tel Aviv’in en güçlü müttefiki olan ABD, İsrail’in sivilleri koruyacak bir plan sunmadığı sürece Refah operasyonunu desteklemeyeceğini söylemişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi