AB’DEN TÜRKİYE İÇİN ‘GERİLEME’ RAPORU

Avrupa Parlamentosu bugün Strazburg’daki genel kurulda Kıbrıslı Türklerle ilgili maddelerin de yer aldığı ‘2022 Türkiye İlerleme Raporunu’ onaylayacak.

Bugün Kıbrıs

ÜYELİK HAYAL
Avrupa Birliği, Türkiye’nin üyelik sürecini bitirerek, stratejik ortaklık öneren raporunu bugün oylamaya hazırlanıyor. Yüksek oy çokluğuyla onaylanması beklenen Kıbrıslı Türkleri de yakından ilgilendiren 40 maddelik sert raporda Türkiye’de demokratik hak ve özgürlüklerin daha da geriye gittiği vurgulanıyor. Kıbrıs’ta federasyon çağrısı yapılırken Pile’deki olaylar kınanıyor.

KIBRISLI TÜRKLER
Raporda Kıbrıslı Türklerle ilgili olarak hem Türkiye Cumhuriyeti’ne, hem Komisyon’a hem de Kıbrıs Cumhuriyeti’ne önemli çağrılar da yer alıyor. Türkiye’ye Kıbrıslı Türklerin adanın meşru sahibi sıfatına uygun davranması için alan açması çağrısı yapılırken, Kıbrıslı Türk gazeteci ve ilericileri kovuşturmaktan vazgeçmesi gerektiği vurgulanıyor.

KIBRIS CUMHURİYETİ
Avrupa Birliği Komisyonu’na yapılan çağrıda ise, Komisyon’un Kıbrıslı Türklerle daha etkin ilişkiler kurması için çabalarını hızlandırması istenirken Kıbrıs Cumhuriyeti’ne de önemli bir çağrı yapılıyor ve Kıbrıslı Türklerin Avrupa Birliği ile ilişkilerini ileriye götürmesi için kolaylaştırıcı bir rol oynamasının Kıbrıs Cumhuriyeti’nin sorumluluğu olduğu vurgulanıyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi