Cumhurbaşkanlığı vekalet krizi: Resmi Gazete kararı Başsavcılık görüşüne aykırı

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe, Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının programlarının istişare edilerek düzenlenmesi gerektiğine işaret ederek, "Anayasaya aykırı durumlar gelişmemesi için hassasiyet gösterilmelidir" vurgusu yaptı.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyet Meclisi Başkan Vekili Fazilet Özdenefe yaptığı yazılı açıklamada, bugün Resmi Gazete’de yayınlanan bir bildirim ile 2 Mayıs saat 15:55’ten 3 Mayıs saat 14:30’a kadar Sayın Cumhurbaşkanı Ersin Tatar’a ‘vekillik’ edeceğini öğrendiğini belirtti. Özdenefe geçtiğimiz yıl da kamuoyunda tartışmalara yol açan benzer bir durumun yaşandığını anımsatarak, Cumhurbaşkanlığındaki Ersin Tatar’ın Başsavcılıktan istediği görüşe, ‘Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı’ndan başka bir kişiye vekalet veremez’ yanıtını aldığını kaydetti.

Başsavcılık görüşünde, “… Anayasamız Cumhurbaşkanına vekillik etme görevini Meclis Başkanına vermiştir. Anayasa Cumhurbaşkanının Meclis Başkanı haricinde bir kişiye vekalet vermesini düzenlememiştir. Keza, Anayasada vekâlet verilen Meclis Başkanı’nın da başka bir kişiye bu vekaleti devretmesine imkan veren bir düzenleme bulunmamaktadır” ifadelerine yer verildiğini de hatırlatan Özdenefe, Cumhurbaşkanı’na vekillik etmesi ile ilgili Resmi Gazete’de yapılmış olan bildirimin Başsavcılık görüşünün hilafına olduğunu vurguladı.

Özdenefe şöyle devam etti:

“Hal böyleyken bugün itibarıyla Cumhurbaşkanı’na vekillik etmem ile ilgili Resmi Gazete’de yapılmış olan bildirim Başsavcılık görüşünün hilafınadır. Cumhurbaşkanı ve Meclis Başkanının programları mümkün olduğunca istişare edilerek düzenlenmeli, Anayasaya aykırı durumlar gelişmemesi için hassasiyet gösterilmelidir. Bu gibi durumlarda öncelik muhakkak ki Sayın Cumhurbaşkanınındır ancak makamlar arası istişare ile temasların düzeyi de göz önünde bulundurularak gerekli düzenlemeleri yapmak her zaman mümkündür. Bu aşamada yapılması gereken ise resmi ziyaretlerini tamamlamış olan Meclis Başkanının programını kısa keserek ülkeye daha erken dönmesidir.

Yakın zamanda alınmış olan Başsavcılık görüşüne rağmen Sayın Cumhurbaşkanı ve Sayın Meclis Başkanının eş zamanlı olarak ülke dışında bulunmasının hukukla ve devlet ciddiyeti ile bağdaşmadığını saygılarımla kamuoyunun bilgisine getiririm.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi