Ünal Üstel: “Türkiye bizim ana vatanımız ve ondan başka vatanımız da yoktur”

Başbakanlıktaki Ünal Üstel, açılış için gittiği Ankara'da Türkiye basınına konuştu.

Başbakanlıktaki Ünal Üstel, Pile-Yiğitler Yolu Projesi’nin engellenmek istenmesine tepki gösterdi, “Niyetleri ne olursa olsun biz bu yolu bitirmekte kararlıyız” dedi. Türkiye’nin Pile olaylarında yanlarında olduğunu belirten Üstel, “Türkiye Cumhuriyeti her zaman bizim yanımızdadır. Çünkü bizim ana vatanımız ve ondan başka vatanımız da yoktur” ifadelerini kullandı.

Üstel, enerji tesisi açılışı için gittiği Ankara’da İhlas Haber Ajansına (İHA) açıklamalarda bulundu. Üstel, Birleşmiş Milletlerin (BM) Pile-Yiğitler yolunu iyileştirme çalışmalarını engelleme girişimiyle ilgili olarak şunları söyledi:

“Yolun büyük bir kısmı bizim topraklarımızda, bir kısmı ortak bölgede. Ama maalesef BM her zaman olduğu gibi Rum yanlısı bir tutum sergileyerek bize engel çıkartmaya kalktı. Biz tabii insanımızın Pile’den, Yiğitler üzerinden Kuzey Kıbrıs’a ulaşımı daha rahat sağlaması açısından hem yol olarak hem de illa da İngilizlerin egemen olduğu topraklardan geçmesin ve daha kısa yoldan ailesine, gideceği işe kavuşması için bu yolu yapmakta kararlıyız.

BM ile şu anda görüşmeler devam ediyor. Bu görüşmeler sonunda cevapları ne olursa olsun biz bu yolu yapacağız. İnsanımızın bu mağduriyetini gidereceğiz. Biz BM’nin bu tutumunu kınadık. Kınamaya da devam ediyoruz. Ama baktığımız zaman her zamanki gibi Rum yanlısı tutumları, KKKTC’ye uygulanan ambargolar devam ediyor. BM bunu görse bir kere, hiç sesleri çıkmıyor. Dolayısıyla her zaman Rumların yanında olan BM’nin bizim nazarımızda büyük bir itibarı yoktur ve burada gördüğümüz gibi de bu yolu yaparken insanlarımızın daha rahat kendi aileleri veya çalışma hayatına katılmak için koydukları engeller ortadadır.

Ama biz hükûmet olarak kararlıyız. Bu yolu bugün değilse yarın bitireceğiz. BM’nin KKTC’deki varlığını sorguluyoruz ve gerekli yerlere gerekli şikayetlerimizi de hükûmet olarak yaptık. Pile için BM ile konuşuyoruz. Niyetleri ne olursa olsun biz bu yolu bitirmekte kararlıyız.”

“ANA VATANIMIZ HER ZAMAN YANIMIZDA”
Pile’de yaşananlarda Türkiye’nin her zaman yanlarında olduğunu belirten Üstel “Türkiye Cumhuriyeti zaten bizim ana vatanımız. Her zaman bizim yanımızdadır. Nasıl ki 1974 Barış Harekâtı’nı yaparak ülkeye huzur getirdi, ülkeye barış getirdi, aynı zamanda Rum’a da barış getirdi. Bunda da tabii bize uygulanan haksız yere BM’nin tutumunu haklı olarak protesto ediyorlar. Çünkü bizim ana vatanımız ve ondan başka vatanımız da yoktur” diye konuştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi