Fikri Toros: “Türkiye ve Kıbrıslı Türkler enerji işbirliğinde yer almalı”

CTP milletvekili Fikri Toros, "Hakkaniyet ve orantılık prensipleri çerçevesinde bölgenin en büyük aktörü olan Türkiye'nin ve siyasi eşitliğe dayalı Federal Kıbrıs çatısı altında anayasal haklarının güvence altına alınacak olan Kıbrıslı Türklerin, Doğu Akdeniz enerji ve doğalgaz işbirliği denkleminde yer alması gerekiyor" dedi.

Bugün Kıbrıs

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili Fikri Toros, Türkiye ve İsrail arasında Doğu Akdeniz’deki doğalgaz işbirliği müzakereleri hakkında önemli açıklamalar yaptı. Toros, Kıbrıs, İsrail ve Mısır sularında keşfedilen hidrokarbon kaynaklarının Doğu Akdeniz’i uluslararası enerji sektörü ve jeopolitik ilişkilerin odak noktası haline getirdiğini belirtti.

Toros, Kıbrıs’taki siyasi sorunların ve Türkiye’nin kıta sahanlığı ile deniz yetki alanlarına olan yansımalarının bölgedeki gerginliği artırdığını ve bölgesel işbirliği yatırımlarının gerçekleştirilmesi için gerekli koşulların oluşmasını engellediğini ifade etti.

Ancak, tahmin edilen enerji kaynaklarının büyüklüğü ve gerekli yatırımların yapılması durumunda, Doğu Akdeniz’in sadece Avrupa’nın doğal gaz ihtiyacını önemli bir oranda karşılayacağını, ayrıca enerji transferinde önemli bir kavşak olacağını vurguladı. Toros, bu durumun Kıbrıs’ı da bu enerji merkezinin çekirdeği haline getireceğini ve adada ve bölgede istikrar, güvenlik ve refahın önünü açacağını söyledi.

Toros, 2017 Crans-Montana Kıbrıs Konferansı’nda Rum lider Anastasiades’in, Kıbrıs ve bölgenin çıkarlarını ön planda tutarak cesur bir liderlik sergileseydi, bugün Kıbrıs sorununun çözümlenmiş ve Doğu Akdeniz’in potansiyelini tam anlamıyla kullanabiliyor olacağını belirtti.

Fakat Toros, hala çok geç olmadığını ve resmi müzakerelerin devamı için yeniden canlandırılan yoğun ve çok taraflı çabaların, geçmiş süreçlerde yaşanan tecrübeleri gözeterek çözüm odaklı farklı yöntemler üzerinde şekillendirilmesi gerektiğini ifade etti.

Bunun yanı sıra Toros, BM Genel Sekreteri’nin Kasım 2019’da Kıbrıs’taki liderlerle Berlin’de gerçekleştirdiği görüşme sonrasında bu gerekliliği her fırsatta dile getirdiğini hatırlattı ve bu durumu cesaretlendirici bulduğunu belirtti.

Toros, hakkaniyet ve orantılık prensipleri çerçevesinde bölgenin en büyük aktörü olan Türkiye’nin ve siyasi eşitliğe dayalı Federal Kıbrıs çatısı altında anayasal haklarının güvence altına alınacak olan Kıbrıslı Türklerin, Doğu Akdeniz enerji ve doğalgaz işbirliği denkleminde yer alması gerektiğini ifade etti.

CTP milletvekili, olası yeni süreçte BM Güvenlik Konseyi daimi üyeleri ve AB başta olmak üzere, ilgili tüm tarafların bu şartı idrak etmesi ve göz ardı etmemesi gerektiğini belirtti. Toros, tüm tarafların bu şartı kabul etmelerini, Kıbrıs sorununun çözümüne dair ortaya koydukları kararlılığın göstergesi olarak değerlendirdi.

Doğu Akdeniz’deki doğalgaz işbirliği müzakereleri, bölgedeki enerji kaynaklarının ve bunların bölgesel ve uluslararası politikalara etkilerinin daha fazla farkında olan bir dönemde gerçekleşiyor. Toros’un açıklamaları, bu sürecin bölgedeki tüm aktörlerin çıkarlarını dikkate alarak ilerlemesi gerektiğini bir kez daha gözler önüne serdi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi