Eğitim Bakanı Çavuşoğlu dakikalarca yuhalandı: “Ankara’nın Bakanı laikliğin düşmanı, yobaz bakan istemiyoruz”

"Laik Demokratik Eğitim İçin Mücadele Hareketi", Eğitim Bakanlığı önünde ders kitaplarındaki gerici içeriklere tepki gösterdi. Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu'nun eylem sırasında dakikalarca yuhalandığı eyleme, sendikalar ve siyasi örgütler de destek verdi.

Bugün Kıbrıs

Velilerin sosyal medya üzerinden örgütlenerek oluşturduğu “Laik Demokratik Eğitim İçin Mücadele Hareketi” bu sabah gerici ders kitaplarına karşı Eğitim Bakanlığı önünde eylem yaptı. Sendikaların ve siyasi örgütlerin de destek verdiği eylem sırasında, Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, eylemciler tarafından dakikalarca yuhalandı. Çavuşoğlu’nun istifasını isteyen eylemciler, “bakanın tarihe, eğitime gericiliği getiren kişi olarak yazıldığı” vurgusunu yaptı.

Laik Demokratik Eğitim İçin Mücadele Hareketi adına yapılan basın açıklaması Melek Arabacıoğlu tarafından okunurken, Kıbrıs Türk Öğretmenler Sendikası (KTÖS) Genel Sekreteri Burak Maviş ve Kıbrıs Türk Orta Eğitim Öğretmenler Sendikası (KTOEÖS) Başkanı Selma Eylem de birer konuşma yaptı.

İlk sözü alan Arabacıoğlu, çocukların eğitim sürecinde dil, din, ırk, cinsiyet ve ekonomik durum gibi faktörlere dayanarak ayrıma maruz kalmaması gerektiği vurgulayarak, dini konuların pedagojik açıdan çocuklara ne zaman ve nasıl sunulması gerektiğine dikkat çekti. Arabacıoğlu, ders kitaplarındaki dini içeriklerin tek bir inanca dayalı olarak sunulmasını “subliminal mesajlar” şeklinde nitelendirerek, bu tür içeriklerin Anayasa’da belirtilen laiklik ilkesiyle bağdaşmadığını ifade etti.

“DEĞİŞİKLİKLER TOPLUMSAL HUZURU BOZDU”
Eğitim altyapısının yetersizliğine de dikkat çeken Melek Arabacıoğlu, okul binalarının depreme dayanıklılığı, sınıf sayılarının yetersizliği ve tuvalet kağıdı gibi basit ihtiyaçların karşılanamaması konularını gündeme getirdi.

Arabacıoğlu açıklamanın devamında, “Sayın Bakan, Kıbrıs’ın kuzeyinde din ve inanç özgürlüğü hiçbir dönemde sorun olmadı” ifadelerini kullanarak yapılan değişikliklerin toplumsal huzuru bozduğuna vurgu yaptı.

Eğitim Bakanı’na yönelik uyarıda bulunan Arabacıoğlu, “Bizi başka hiçbir oluşumla karıştırmayın! Bizlerin çocuklarımız dışında kaybedecek hiçbir şeyimiz yoktur! Çocuklarımıza yapılacak ve ileride tamir etmesi çok güç olacak zararlar karşısında sadece bu Bakanlığı değil bu ülkeyi başınıza yıkacak kadar sayımız, öfkemiz ve gücümüz vardır! Biz halkız, Bunu hiç unutmayınız!” dedi.

KİTAPLAR GERİ ÇEKİLMZESE ÖĞRETMEN NE YAPACAĞINI İYİ BİLİR”
KTÖS Genel Sekreteri Burak Maviş ise yaptığı konuşmada, kitapların kendi akademisyenlerimiz tarafından burada yazıldığını ve on yıldır kullanıldığını söyledi. Maviş, “Kitaplardan memnun kalmadılar. Ekip kurdular, Ankara’ya gittiler. Ankara’daki Talim Terbiye’nin direktifleri doğrultusunda kitaplarımızı değiştirip ‘alın bu kitaplar size layıktır’ dediler. Biz akademisyenlerimize güveniyoruz ama Sayın bakan bu ülkenin akademisyenlerine de güvenmiyor” dedi.
Genel Sekreter Maviş, beş yılda yazılan kitapların üç ayda gizlice değiştirilmesinin ne bilimsel ne de etik olduğunu vurgulayarak kitapların geri çekilmemesi halinde ‘öğretmenlerin ne yapacağını bildiğini’ ifade etti.

TARİH ÇAVUŞOĞLU’NU ÖĞRETMENE EN DÜŞMAN VE EN BİATÇI OLARAK YAZACAK
Burak Maviş’ten sonra söz alan KTOEÖS Başkanı Selma Eylem konuşmasına “tarihin Nazım Çavuşoğlu’nu öğretmene en düşman ve en biatçı olarak” yazacağını söyleyerek başladı. Çavuşoğlu’nun Türkiye ile imzalanan protokole göre gözden geçirdiğimiz ortak değerler var sözlerini anımsatan Eylem, “TC’de değerler eğitiminin ne olduğunu biz çok iyi biliyoruz. Oradaki çocuklarımızın ENSAR gibi vakıf ve tarikatların elinde ne olduğunu biliyoruz. Diyanet ile işbirliği yaparak eğitim süreçlerinin nasıl götürüldüğünü biliyoruz. Bunu burada da yapmanıza izin vermeyeceğiz dedi.

Konuşmaların ardından eylemcilere hitap etmek için Bakanlığın kapısına çıkan Nazım Çavuşoğlu, eylemciler tarafından dakikalarca yuhalandı. “Ankara’nın Bakanı laikliğin düşmanı, yobaz bakan istemiyoruz” sloganları ile bakanlığa geri dönen Çavuşoğlu, velileri görüşmek için içeriye davet etti.

Görüşmeden sonra açıklama yapan Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, ailelerin talepleri doğrultusunda Talim Terbiye Kurulu’nun kitapları tekrar inceleyeceğini ve gerekirse değişiklik yapılacağını söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi