“Dini devletin merkezine oturtan metne Faiz Sucuoğlu döneminde imza atıldı”

Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekili Ürün Solyalı, Türkiye’de dinin devlet işlerinin içine karıştığına işaret ederek "Türkiye'de bu belki normal ve anlaşılabilir değerlendirilebilir ancak Kıbrıslı Türkler laikliğini hiçbir zaman tartışmamış, tartıştırmamıştır" dedi.

CTP’li vekil Ürün Solyalı’nın iddiasına göre Bakan Çavuşoğlu, Faiz Sucuoğlu döneminde imzalanan bir protokole imza attı ve o protokolün temel amaç kısmında ‘dinin devletin merkezine oturacak şekilde dizaynından’ bahsediliyor…

Kıbrıs Postası’nın haberine göre, “Bu mesele hem çocuklarımız yakından ilgilendiren hem de siyasi” diyen Ürün Solyalı, “Biz Kıbrıslı Türkler olarak Laikliği din vicdan özgürlüğünü bu denli yoğun tartıştığımız, bu konuda zora girdiğimizi hissettiğimiz bir dönem yaşamadık çünkü daha önce hiç olmadı” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE BU, BELKİ ANLAŞILABİLİR DEĞERLENDİRİLEBİLİR ANCAK KIBRISLI TÜRKLER LAİKLİĞİNİ HİÇBİR ZAMAN TARTIŞMAMIŞ, TARTIŞTIRMAMIŞTIR”

Katıldığı TV programında konuşan Solyalı, “Sistematik şekilde devam eden ikili anlaşmaların bu noktadan hareketle kültürel anlayışlarımızın tehdit edilebileceği bir pozisyon hazırlandı. O protokolde temel amaç kısmında dinin devletin merkezine oturacak şekilde dizaynından bahsediyor.. İsteyen baksın okusun. Bu cümlenin altına imza atmak… Türkiye’de din, devletin içine o denli karışmış ki.. Diyanet’i protokolün önüne koyan vs. Türkiye’de bu belki normal ve anlaşılabilir değerlendirilebilir ancak Kıbrıslı Türkler laikliğini hiçbir zaman tartışmamış, tartıştırmamıştır. Sünni İslam konseptinin bu denli eğitim kitaplarımızda yer alması… Eğitim bakanı bu amaç doğrultusunda hareket ediyor…” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi