ABD Temsilciler Meclisi Üyesi “İsrail ırkçı bir devlet” dedi, saatler sonra ifadesini düzeltti

Jayapal: İsrail hükümetinin ayrımcı ve düpedüz ırkçı politikalar izlediğine inanıyorum.

ABD Temsilciler Meclisi’nde İlericiler Grubu’nun Başkanı Pramila Jayapal, hafta sonu katıldığı bir etkinlikte İsrail’i “ırkçı bir devlet” olarak nitelendirdi. Jayapal, bundan saatler sonra kurduğu cümleyi düzelttiği bir açıklama yaptı.

Washington eyaletinin Demokrat temsilcisi, Chicago’da “Netroots Nation” olarak bilinen aktivizm konferansında yer aldı. İsrail’in eylemlerini protesto eden bir grubun salonda sloganlar atmaya başlaması üzerine Jayapal, protestocularda izin isteyerek araya girdi ve konuşmaya başladı.

“Sokaklarda bulunmuş ve pek çok gösteriye katılmış biri olarak, İsrail’in ırkçı bir devlet olduğunu açıkça ortaya koymak için mücadele ettiğimizi bilmenizi isterim” diyen Jayapal, Filistin halkının kendi kaderini tayin etmeyi ve özerkliği hak ettiğini ve iki devletli çözüm hayalinin artık mümkün olmadığını hissettiğini söyledi.

Sözlerine Filistin yanlısı muhalefetin var olduğunu vurgulayarak devam eden Jayapal, yeterince mücadele edip edilmediği konusunda tartışmaların olabileceğini, ancak muhalefetin buradaki sahnede bulunan kişilerle sınırlı olmadığını söyledi. Jayapal’a içinde akademisyenlerin de olduğu çeşitli çevrelerden destek geldi.

Jayapal’ın sözlerine Cumhuriyetçiler ve Demokratlardan tepki yağdığı, Temsilciler Meclisi üyesine karşı kullanılan ifadelerin hakaret boyutlarına vardığı ifade edildi. Jayapal’ın İsrail yanlısı çevreler tarafından antisemitizmle suçlanması ise gecikmedi.

Jayapal’In uzun zamandır İsrail’in işgal altındaki Batı Şeria’da uyguladığı işgal ve iskan politikalarını eleştirdiği ve İsrail’in bu girişimlerini azaltması için Kongre’yi adım attırmaya çalıştığı kaydedildi.

JAYAPAL, İFADESİNİ DÜZELTTİ: İSRAİL HÜKÜMETİNİN AYRIMCI VE DÜPEDÜZ IRKÇI POLİTİKALAR İZLEDİĞİNE İNANIYORUM
Gelen tepkiler üzerine pazar günü yazılı açıklamada bulunan Jayapal, “Bir ulus olarak İsrail fikrinin ırkçı olduğuna inanmıyorum” dedi.

Jayapal, “Bununla birlikte, (İsrail Başbakanı Binyamin) Netanyahu’nun aşırı sağcı hükümetinin ayrımcı ve düpedüz ırkçı politikalar izlediğine ve mevcut hükümetin liderliği içinde bu politikayı güden aşırı ırkçıların olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.

İLERICI TEMSILCILERDEN BAZILARI HERZOG’UN ABD KONGRESI’NDEKI KONUŞMASINA KATILMAYACAK
New York Post’un haberinde, Filistin mücadelesini kongredeki ilericiler grubundaki diğer temsilciler olan Rashida Tlaib ve Ilhan Omar gibi isimlerin de desteklediği belirtildi. Ilhan Omar, Jamaal Bowman ve Cori Bush, İsrail Cumhurbaşkanı Yitzak Herzog’un bu hafta Kongre’de yapacağı ortak oturuma katılmayacaklarını açıklamışlardı.

İsrail hükümetinin, Omar ve Tlaib de dahil olmak üzere bazı Müslüman ABD’li Kongre üyelerinin 2019’da ülkelerine girmeyi yasakladığı belirtildi.

Temsilciler Meclisi üyesi Omar, Herzog’un ziyaretinin İsrail hükümetinde aşırı sağcı figürlerin yükselişi ve “uluslararası hukuk ve insan hakları ihlallerinin arttığı” bir döneme denk geldiğine dikkat çekmişti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi