Hristodulidis Macron ile görüştü

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis ile Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron Paris'te yaptıkları görüşmede, Kıbrıs Sorunu, eğitim, savunma, ekonomik ilişkiler ve enerji konularını konuştu.

Kıbrıslı Rum Lider Nikos Hristodulidis, Paris’te Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron ile katıldığı çalışma yemeğinde, Avrupa Birliği’nin Kıbrıs sorununa daha fazla müdahil olmasının bir katalizör görevi görebileceğini ve Birleşmiş Milletler’in çabalarını güçlendirebileceğini vurguladı.

RİK’in aktardığı habere göre, müzakereleri yeniden başlatmak amacıyla Avrupa Birliği’nin daha kapsamlı katılımına yönelik önerisini detaylandıran Hristodulidis, Brüksel’in ilgili taraflar için karşılıklı yarar sağlayan bir duruma ulaşılmasına yol açabilecek teşviklere ve araçlara sahip olduğuna dikkat çekti. Kıbrıs’ın güçlü bir destekçisi olan Paris’in rolünü özellikle önemli olarak nitelendirdi ve Fransa’nın hem Avrupa Birliği üyesi hem de Güvenlik Konseyi’nin Daimi Üyesi olan tek devlet olduğuna dikkat çekti.

GÖÇ SORUNU
Hristodulidis, Emmanuel Macron’a Kıbrıs sorununu çözme olasılığının, Avrupa Birliği ve Lefkoşa’nın oynayabileceği bölgesel rol için jeopolitik boyut kazandığını söyledi. Görüşmede Hristodulidis, Emmanuel Macron’a Kıbrıs’taki göç sorununa ilişkin verileri ve sorunun boyutunu iletti. Aynı zamanda, Doğu Akdeniz için Avrupa Birliği’nin “Eylem Planı”nın tamamlanması, kabul edilmesi ve uygulanması gerektiğine işaret etti. Hristodoulidis ve Macron ayrıca Eğitim, Savunma, Ekonomik ilişkiler ve Enerji alanlarına vurgu yaparak ikili ilişkileri daha da güçlendirmenin yollarını tartıştı.

“LEFKOŞA PARİS’İN DESTEĞİNE GÜVENEBİLİR”
Fransa Cumhurbaşkanı Lefkoşa’nın Kıbrıs sorununda, Paris’in diplomatik ve askeri düzeydeki desteğine güvenebileceğini vurguladı. Emmanuel Macron, Cumhurbaşkanı Hristodulidis’in, Kıbrıs sorununa sürdürülebilir bir çözüm bulma kararlılığına ve iradesine övgüde bulundu. Fransa Cumhurbaşkanı, savunma ve güvenlik gibi alanlarda ikili işbirliğini mükemmel olarak nitelendirdi ve iki ülke arasındaki mükemmel bağların pekiştirilmesinin mümkün olduğuna inandığını ifade etti.

Hristodulidis, bugün Fransa’nın başkentinde, enerji devi Total’in üst düzey yöneticileriyle bir araya gelecek. Daha sonra Kral Charles’ın taç giyme törenine katılmak üzere Londra’ya hareket edecek.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi