Filistin eylemleri: Liseliler destek için MIT’ye gitti

Gazze'de ateşkes görüşmeleri ve Refah operasyonuna dair sıcak gelişmeler sürerken Filistin destekçileri ses getiren eylemlerine ABD'deki üniversitelerde devam ediyor.

Ülkenin önde gelen okullarından Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nün (Massachusetts Institute of Technology / MIT) yönetimi, protesto amaçlı kurulan kamp alanının pazartesi günü boşaltılması için talimat verdi.

Üniversite başkanı Sally Kornbluth, karara gönüllü bir şekilde uymayan öğrencilerin uzaklaştırma cezası alabileceğini vurguladığı bir mektup yayımladı:

İki haftayı aşkın süredir kampüsümüzün işleyişini bozan duruma son vermek üzere harekete geçmeliyim. Bu aciliyet, topluluğumuzun güvenliğine dair artan endişeden kaynaklanıyor.

Öğleden sonra harekete geçen kampüs polisi, öğrencilerin kamp alanından çıkmasına izin verirken oraya tekrar girmelerini engelledi.

Yerel saatle 14.30’a kadar süre tanınan eylemcilerin bazıları bölgeyi terk ederken diğerleri bu karara karşı çıktı. 200 civarındaki lise öğrencisinin de katılımıyla göstericilerle polis arasında itişme yaşandı.

Filistin destekçileri, Cambridge kampüsünden geçen faal bir caddeyi saatlerce trafiğe kapattı ve kendileriyle İsrail yanlılarını ayıran barikatları yıktı.

Aralarında eyalet polislerinin de olduğu güvenlik güçlerinin sayısı artarken 19.00 gibi 200 öğrenci protesto alanında kol kola girerek insan zinciri oluşturdu. Eylemcilerin gözaltına alınma ihtimaline karşı kollarına telefon numaralarını yazması dikkat çekti.

Eylemciler kendilerine yönelik polis müdahalesinin okulu itibarsızlaştıracağını söyledi. Biyoloji doktorası yapan 24 yaşındaki Hana Flores, “Şu anda polisi düşünmüyorum, bunun MIT için ne kadar kötü gözüktüğünü düşünüyorum” diye konuştu.

Dayanışma amacıyla çevredeki liselerden gelen öğrencilerden 16 yaşındaki Olive Redd de “Bu barışçıl ve güzel topluluğun engellenmesini görmek bence üzücü. Biz genç olsak da sesimizin önemli olduğunu düşündüğümüz için buradayız” ifadesini kullandı.

Bilgisayar bilimlerinde doktora yapan 24 yaşındaki Baltasar Dinis ise İsrail destekçisi öğrencilerin de ifade özgürlüğünü savunurken “MIT’den soykırım silahı yapmamasını istemek nasıl İsrailli öğrencilere yönelik bir saldırganlık oluyor, anlamıyorum” dedi.

Bazı MIT öğrencilerinin ebeveynleri cuma günü okul yönetimine gönderdikleri mektupta, 21 Nisan’da başlayan gösterilerin çocuklarında stres ve travmaya neden olduğunu savunmuştu.

Sally Kornbluth, kampüste Yahudi düşmanlığı ve nefret söylemine izin verdikleri iddiasıyla 5 Aralık’ta ABD Kongresi’nde düzenlenen “Üniversite Rektörlerini Sorumlu Tutmak ve Antisemitizmle Mücadele” başlıklı oturumda ifade veren üç üniversite başkanından biriydi. Bu oturumdan sonra Harvard ve Pensilvanya üniversitelerinin başkanları istifa etmişti.

Diğer yandan Columbia Üniversitesi’ndeki ana mezuniyet töreninin güvenlik gerekçesiyle iptal edildiği de pazartesi bildirildi. 15 Mayıs’ta yapılması planlanan üniversite çapındaki tören yerine küçük etkinliklerin düzenleneceği açıklandı.

New York Times’ın tahminlerine göre 18 Nisan’dan beri 50’ye yakın okulda düzenlenen gösterilerde 2 bin 500’ü aşkın kişi gözaltına alındı.

Independent Türkçe, New York Times, Reuters, AA

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi