İsrail’in kara harekatı: “Refah’ta yeraltı tünelleri bulduk”

ABD, İsrail'e 260 milyon dolarlık güdümlü bomba ekipmanı satışını durdurdu.

İsrail ordusu, Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah şehrinin “teröristlerin geçişi için kullanıldığını” savunarak, bu yüzden bölgeye operasyon düzenlendiğini bildirdi.

İsrail Savunma Kuvvetleri’nden (IDF) bugün yapılan açıklamada, “Refah’ın doğusundaki sınır kapısının teröristler tarafından kullanıldığını gösteren istihbarat bilgileri doğrultusunda bölgeye operasyon düzenlendiği” savunuldu.

Açıklamada, pazar günü Refah sınır kapısı yakınından, Gazze Şeridi ve İsrail arasındaki Kerem Şalom sınır kapısı tarafına saldırı düzenlendiği, olayda 4 İsrail askerinin öldürüldüğü, üç askerin de yaralandığı hatırlatıldı.

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları da kısa menzilli füzelerle saldırı düzenlendiğini açıklamıştı.

IDF, Refah sınır kapısının Gazze tarafındaki kısmının ele geçirildiğini bildirdi. Ayrıca buradaki çatışmalarda en az 20 Hamas militanının öldürüldüğü ve aktif olarak kullanılan üç yeraltı tünelinin tespit edildiği öne sürüldü. Hamas’tan iddialara ilişkin henüz açıklama yapılmazken IDF, Kerem Şalom kapısının da kapatıldığını duyurdu.

Diğer yandan Amerikan gazetesi Wall Street Journal (WSJ), ABD’nin İsrail’e göndermeyi planladığı 6 bin 500 Müşterek Doğrudan Saldırı Mühimmatı’nın (JDAM) satışını Refah’a yönelik büyük kara operasyonu sinyallerinin artışından sonra durdurduğunu aktardı.

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, Washington’ın bombaları güdümlü hale getiren JDAM ekipmanıyla ilgili süreci ilerletmediği için 260 milyon dolar değerindeki anlaşmanın duraksadığını söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir Kongre yetkilisi, bunun “alışılmadık bir durum” olduğunu belirtti. Washington merkezli düşünce kuruluşu Ortadoğu Demokrasi Merkezi’nden Seth Binder, Joe Biden yönetiminin “ilk kez böyle bir adım attığına” dikkat çekti.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, dünkü açıklamasında silah satışlarının durdurulduğuna dair iddialara yönelik doğrudan yorum yapmayı reddederek, “İsrail’in güvenliğine desteğimiz sarsılmaz” demişti.

İsrail ordusu, dün Refah’ın doğusundaki sivilleri bölgeden çıkarmak için operasyon başlatmıştı. Ordu, broşürler ve telefon mesajlarıyla sivillerin tahliyeyle ilgili bilgilendirildiğini belirtmişti. IDF, en az 100 bin kişinin şehrin kuzeyinde hazırlanan Mavasi “insanı bölgesine” gönderileceğini açıklamıştı. Kaç kişinin buraya sevk edildiği henüz bilinmiyor.

Refah’ın doğusunda yaşayan Muhammed Ganim, ABD’nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN’e “Bize burayı terk etmemiz gerektiğini söyleyen broşürlerden verdiler. 17 yıldır yaşadığım evimi bırakmak zorunda kaldım. Çocuk, yetişkin, militan ya da sivil ayırmadan tüm bölgeyi bombalıyorlar” dedi.

Adını paylaşmayan bir başka Filistinli kadın da “Burada güvende değiliz. Gitmek zorunda kaldık” ifadelerini kullandı.

Refah’ın doğusuna düzenlenen kara harekatı, Hamas’ın dün ateşkes anlaşmasını kabul ettiğini duyurmasının ardından geldi. Tel Aviv yönetimiyse anlaşmayı onaylamadıklarını duyurmuştu. İsrailli bir heyetin bugün Mısır’ın başkenti Kahire’ye giderek anlaşmayla ilgili görüşme düzenleyeceği bildirilmişti.

Independent Türkçe, Guardian, Times of Israel, Wall Street Journal, CNN

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi