Kıb-Tek peşkeşine geçit yok

El-Sen’in Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nun satılacağı yönündeki iddialar üzerine başlattığı eylemlere sendikalardan destek geldi. Teknecik’te toplanan sendika temsilcileri ve muhalefet milletvekilleri, “Toplumu, malına sahip çıkmaya çağırdı.”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası’nın (El-Sen), Elektrik Kurumu’nun (Kıb-Tek) satılacağı yönündeki iddialar üzerine başlattığı eylemelere destek yağdı. Sendika temsilcileri, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi milletvekilleri ile temsilcileri bugün 13.00 civarı Teknecik Elektrik Santrali önünde toplanarak Elektrik Kurumu’nun peşkeşine göz yummayacaklarını belirtti.

El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç devlet dairelerinin borçlarını da açıkladı. Özkıraç’ın verdiği bilgiye göre, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın 4 milyon TL, BRT’nin 10 yıllığına yapılandırılmış 6 milyon ve aktif 120 bin TL, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın ise 62 bin TL borcu var.

“MEVCUT HÜKÜMET, ANKARA’NIN KUKLASIDIR”
El-Sen Başkanı Kubilay Özkıraç eylem sırasında yaptığı açıklamada, dertlerinin Kıb-Tek’in peşkeşine dur demek olduğunu, bu ülkede var olmak istediklerini söyledi. Özkıraç, 2019 yılında dönemin bakanı Hasan Taçoy ile imzalanan yatırım sözleşmesini hatırlatarak, verilen sözlerin tutulmadığını söyledi.

Kubilay Özkıraç, Ankara’dan alınması planlanan jeneratörlerin maliyeti artıracağının altını çizerek, “Biz çağdaş yeni teknolojiye uygun yatırımlar istiyoruz.” dedi. Özkıraç konuşmasının devamında, “Üretim maliyetin altında satışı kabul etmiyoruz. Bunları bilinçli yapıyorlar. Mevcut hükümet, Ankara’nın kuklasıdır. Bizden sorumlu bakan kim bilmiyoruz. Muhatabımız yok. Her gün basın açıklaması yapıyoruz. Bu ülke ayağımızın altından kayıp gitti, bıçak kemiği da delip geçti. Bugün burada direniyoruz, bedeli neyse önce sendika başkanı ve yönetim kurulu üyeleri olmak üzere ödemeye hazırız. Polis personele baskı yapıyor, onları tehdit ediyor. Bu kabul edilemez. 72 saat vardiyada çalışan personelin dışarı çıkmasına izin verilmiyor. El-Sen bu işi tek başına kotaramaz. Özellikle ana muhalefete güveniyoruz, onlar da bize güvensin.” ifadelerini kullandı.

“HALKIN MALI BABALARINDAN MI KALDI?”
Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu Başkanı Arslan Bıçaklı ise yaptığı konuşmada, Kıb-Tek’in peşkeş çekilmemesi için burada olduklarını söyledi. Bıçaklı, devletin enerji yatırımı yapması için sendikaların eylem yaptığı başka bir ülke var mı diye sordu. Bıçaklı konuşmasında, “Devlet yönetmek oyuncak değil. Devleti yönetenler attığı imzanın verdiği sözün arkasında durur.” dedi.

Arslan Bıçaklı da 6 Eylül 2019 atılan imzaları anımsatarak, sözleşmenin içinden ilgili maddeleri okudu. Bıçaklı, “Elektrik üretim maliyetini düşürmek ve talebi karşılamak adına gerekli yatırımlar 45 gün içinde tamamlanacak.” maddesini okuyarak, “2019’da atılan bu imzalar uygulanmadı. Devlet adına imza atanlar halkına yalan söyledi. Şimdi de “dönüşümlü elektrik vereceğiz” deyip halkı 60’dan da önceye götürdüler. Ülkeyi yönetemiyorlarsa, özür dileyip istifa etmelidirler. Başbakan enerji fiyatlarını 1 TL aşağıya çektiğini söylüyor, maliye bakanı da 180 milyon açık var diyor. Bunlar bilinçli yapılıyor, borca altına sokup kurumu satmak için. Bu makamlara gelenler halkın malını istediği zaman satabileceğini sanıyor. Babandan mı kaldı sana?

Halka çağrı yapıyorum; malına sahip çık! KTHY’yi de satıp çeki de gösteren bunlardır. Bedeli şimdi halk ödüyor. Yarın enerjiyi de satıp bedelini halka ödetecekler.

Biz anayasal haklarımızı kullanmaya devam edeceğiz. Eylem yapan insanlara terörist muamelesi yapmaktan vazgeçin!” dedi.

“KURUMLARIMIZA DOKUNMAYIN”
Kooperatif Görevlileri Sendikası (KOOP-SEN) Başkanı Mehmetali Güröz de eylem sırasında, El-Sen’in onurlu mücadelesini selamlayan bir konuşma yaptı. Güröz konuşmasında, “Var olma mücadelesi veriyoruz. El-Sen’i, bizi yönetenler bu noktaya getirdi. Kusur aranıyorsa siyasettedir. Bu toplumu bu siyaset bu hale getirdi.” dedi.

Güröz, dün Ankara’da imzalanan ekonomik protokolden de bahsederek, 4 milyar 250 milyonluk yatırımın külliye ve meclis yapımına harcanacağını söyledi. Mehmetali Güröz, “Bizim bunlara ihtiyacımız yok, jeneratöre ihtiyacımız var. Alt yapı yatırımı yapacaksanız yapın, kurumlarımıza dokunmayın.” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi