Kılıçdaroğlu: Müslüman ülkeler arasında adaletle yürüyen kalmadı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, "Adalet, eğitim gibi alanlarda İslam ülkeleri geridedir. Müslümanlar arasındaki kavganın da büyüdüğünü görüyoruz" dedi

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenecek Elmalılı Hamdi Yazır Konferansı’na katıldı.

Konuşmasına, “Türkiye’nin huzurlu geleceğine eşsiz katkılar sunacağına duyduğum inançla tüm katılımcılara sevgi ve saygılarımı sunuyorum” diyerek başlayan Kılıçdaroğlu, “Ben merhum Yazır’ın yaşamından ziyade kendisinin başta ‘Hak dini Kuran dili’ eseri olmak üzere tüm eserleri ışığında Türkiye’nin temel problemlerine ilahiyat penceresinden nasıl bakılabileceğine dair naçizane görüşlerimi paylaşacağım” dedi.

Elmalılı’nın kendisini Kuran’ı anlamaya ve açıklamaya adadığını söyleyen Kılıçdaroğlu, “Bu adanmışlığın haklı bir sonucu olarak TBMM 21 Şubat 1925 tarihli oturumunda kabul edilen Türkçe Kur’an-ı Kerim tefsirinin hazırlanması kararının ardından kapısı çalınan ilk isim olmuştur. Yaklaşık 12 yıl süren ve Elmalılı tefsiri olarak bilinen tefsir son derece özgün bir çalışmadır. Şüphesiz Elmalılı’nın bu başarısı klasik alim özellikleriyle, çağdaş fikir adamı özelliklerini birleştirmeyi başarmış bir şahsiyet olmasından kaynaklanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu şöyle devam etti:
“Biz bugün bu tefsirin ışığında Türkiye’nin temel problemlerine nasıl bakmalıyız? Hak, hukuk, adalet diyoruz. Elmalılı’nın kadılık makamına getirilecek kişinin hür olmasına ilişkin önemli bir değerlendirmesi vardır. Vurgusu, kadıların dış etkilere karşı koyabilecek niteliklere sahip olması şartını da kapsamaktadır. Kadıların yani yargıların dış etkilere karşı koyacak nitelikte tarafsız ve bağımsız olmasını vurgulamıştır. Elmalı’nın dediği gibi devletin dini adalettir, böyle olmadığı sürece adaletten bahsedemeyiz. Bir ülkede eşitliğin, şeffaflığın, onur ve haklarının kabul edilmesi sadece beşeri değil aynı zamanda dini bir sorumluluktur.”

“ADALET, EĞİTİM GİBİ ALANLARDA İSLAM ÜLKELERİ GERİDEDİR”
“Bugün verilere baktığımızda ise İslam ülkelerinin ne hale getirildiğini görüyoruz” diyen Kılıçdaroğlu, “Adalet, eğitim gibi alanlarda İslam ülkeleri geridedir. Müslümanlar arasındaki kavganın da büyüdüğünü görüyoruz. Kimi grupların dini kullanarak bir şeyler elde etmesiyle Müslüman ülkeler arasında adaletle yürüyen kalmadı” ifadelerini kullandı.

Kaynak: Independent Türkçe

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi