Evrensel Çocuk Hakları Derneği’nden çocuklar için güçlü adımlar: Yeni dönemde mücadeleye devam!

Dernek Başkanı Av. Laden Asilzade, çocukların hakları için verilen mücadelenin hız kesmeden süreceğini belirterek, tarikatlara karşı açılan davalar, UNICEF işbirlikleri ve eksik yasaların tamamlanması için atılacak adımları paylaştı. Yeni yönetimle birlikte, Kıbrıs’ın kuzeyinde çocukların hakları için kararlılıkla çalışmaya devam edeceklerini vurguladı.

Bugün Kıbrıs

Evrensel Çocuk Hakları Derneği 5. Genel Kurulu 15 Ekim Çarşamba akşamı Lefkoşa’da Kiki Roza Cafe’de toplandı. Geniş katılımlı toplantı Dernek Başkanı Laden Asilzade’nin konuşmasıyla açıldı. Asilzade, alanında uzman kadroya sahip yönetim kurulu üyeleriyle birlikte aktif bir dönem geçirdiklerini kaydettiği konuşmasında, çocuk hakları bakımından Kıbrıs’ın kuzeyinde yapılması gereken daha çok iş olduğuna dikkat çekti. Eksik yasaların tamamlanması ve çocukların devlet tarafından korunmasına yönelik projeler için gelecek dönemde de yorulmadan çalışmaya ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

2022-2024 DÖNEMİ FAALİYET RAPORU SUNULDU
Evrensel Çocuk Hakları Derneği, Aralık 2022 – Ekim 2024 dönemini kapsayan faaliyet raporunu genel kurulda paylaştı. Dernek Başkanı Avukat Laden Asilzade, sunumunda, çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi adına yürütülen çalışmalara dikkat çekti.

Dernek, bu dönemde uluslararası temsiliyetini güçlendirdi ve Kıbrıs’ın kuzeyindeki çocuk hakları yasalarının iyileştirilmesi için çeşitli girişimlerde bulundu. Çocuk Adalet Yasa Önerisi, KKTC Meclis Başkanlığı’na sunuldu ve yasadışı yurtlara karşı davalar açıldı. Bu kapsamda, Şubat 2024’te, yasadışı tarikat yuvası haline gelen yurtların kapatılması için Yüksek İdare Mahkemesi’ne (YİM) dava açıldı. Dava ile çocukların güvenliğinin sağlanması ve bu yurtlarda meydana gelebilecek hak ihlallerinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Ayrıca, dernek, Türkiye Çocuklara Yeniden Özgürlük Vakfı, Özyeğin Üniversitesi, UNICEF ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği, çocuk adalet sisteminin tartışıldığı panel ve çalıştaya katılarak, yerel yönetimlerin önleme ve koruma politikaları üzerine uluslararası deneyim paylaşımında bulundu. Etkinlik, çocuk haklarının korunmasında önemli bir iş birliği platformu sağladı.

Raporda, dernek tarafından yaklaşık yüz çocuğa hukuki destek sağlandığı ve çocuk hakları konularında otorite olma algısının pekiştirildiği belirtildi. Dernek, toplumdaki farkındalığı artırmak adına birçok etkinlik ve basın açıklaması gerçekleştirdi. Dünya Çocuk Hakları Günü, Dünya Çocuk İşçiliği ile Mücadele Günü, Dünya Mülteciler Günü gibi önemli günlerde farkındalık kampanyaları düzenlendi.

Ayrıca, dernek Kıbrıs genelinde eğitim kurumlarına ve ihtiyaç sahibi çocuklara yönelik kıyafet, kitap, mont gibi yardımlar yaptı. Özel gereksinimli çocukların hakları ve eğitim hakları konularında da destekleyici çalışmalar sürdürüldü. Çocuk dostu belediyecilik projeleri için Lefke ve Mağusa Belediyeleri ile protokoller imzalandı.

Evrensel Çocuk Hakları Derneği, önümüzdeki dönemde de çocuk haklarının korunması ve geliştirilmesi için aynı kararlılıkla çalışmaya devam edeceğini belirtti.

YENİ YÖNETİM BELİRLENDİ
Asilzade’nin konuşmasının ardından, derneğin mali işlerinden sorumlu yönetim kurulu üyesi Ceren Ataker Etçi, geçtiğimiz dönemin mali tablosunu üyelere sundu. Oy birliğiyle onaylanan mali raporun ardından yönetim kadrolarının seçimine geçildi.

Dernek Başkanlığına Av. Laden Asilzade’nin seçildiği genel kurulda, yönetim kurulu ise şu isimlerden oluştu: Ceren Ataker Etçi, Sevilay Yıldırımer, Müge Göymen, Nurten Dayı, Aysel Kanioğluları, Bahar Tandoğan, İpek Akın, Ayça Akançay.

Denetleme Kurulu’na Beste Aybars Aligüllü, Emel Serdaroğlu, Zehra Ekinci seçilirken, Disiplin Kurulu ise Arzu İzveren, Özlem Yürekli ve Ulaş Gençalp’ten oluştu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****