İncirli: “Ülke yüzde 109 borçlu, hala şeffaflık yok”
CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te hükümeti sert sözlerle hedef aldı: “Batmış bir maliyeyi toparlama telaşıyla seçim yatırımı yapıyorsunuz” diyen İncirli, adaletsiz istihdam, gizli uygulamalar, artan borç yükü ve Kıbrıs Sigorta üzerinden hesap sordu.
İncirli: “Ülke yüzde 109 borçlu, hala şeffaflık yok”
CTP Genel Başkanı Sıla Usar İncirli, Meclis’te hükümeti sert sözlerle hedef aldı: “Batmış bir maliyeyi toparlama telaşıyla seçim yatırımı yapıyorsunuz” diyen İncirli, adaletsiz istihdam, gizli uygulamalar, artan borç yükü ve Kıbrıs Sigorta üzerinden hesap sordu.
Bugün Kıbrıs
Meclis Genel Kurulu’nda konuşan Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) lideri Sıla Usar İncirli, hükümetin ülkeyi yönetemediğini belirterek sert ifadeler kullandı. “Batmış bir maliyeyi nasıl toparlayacağız?” diye soran İncirli, hükümetin seçim sürecine girdiğini ve panik içinde hareket ettiğini söyledi.
“Seçim satımı haline girdiniz. Büyük bir telaş içerisindesiniz. Bu seçime kadar paçamızı nasıl toplayabiliriz diye memleketin faydasına olmayacak ama size seçim yatırımı olacağını ümit ettiğiniz işlerin peşine düştünüz” diyen İncirli, hükümetin seçim tarihini açıklamaktan da kaçındığını dile getirdi.
İncirli, “Bu memleket zaten kararını vermiştir… Korkunun ecele de faydası yok” sözleriyle hükümete yüklendi.
ŞEFFAFLIK ÇIKIŞI: “O KARANLIK DÖNEMLER GEÇTİ”
Konuşmasında şeffaflık vurgusu yapan İncirli, hükümete açık uyarıda bulundu:
“Artık o karanlık dönemler, üstü kapalı dönemler, sisli dönemler geçti. Ne yapıldığı herkesin kulağına gidiyor. Gizli işler çeviriyormuşsunuz gibi bir rahatlığa kapılmayınız.”
Hükümetin kamuoyuna açık ve net bilgi vermek zorunda olduğunu ifade eden İncirli, özellikle istihdam politikalarında ciddi soru işaretleri bulunduğunu dile getirdi.
İSTİHDAM ELEŞTİRİSİ: “ADALETSİZLİK GENÇLERİ ÜLKEDEN SOĞUTUR”
İncirli, kamuya yapılan istihdamlar üzerinden hükümeti sert şekilde eleştirdi. “İnsanların adaletsiz bir şekilde, gençlerin ülkelerine küseceği şekilde istihdamlar yapıldığını işitiyoruz” diyen İncirli, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun etrafından dolaşılarak alımlar yapıldığını söyledi.
41/2019 Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasası’na dikkat çeken İncirli, bu kapsamda yer alan İş Gücü Planlama ve Geliştirme Merkezi’nde ihtiyaç fazlası istihdam yapıldığı yönünde duyumlar aldıklarını belirtti.
“İş Gücü Planlama ve Geliştirme Merkezi’nin son zamanlarda çalışan sayısının arttığına dair işittiklerimizin doğru olup olmadığını öğrenmek istiyorum” diyen İncirli, bu kişilerin kamuya geçirilmesine yönelik çalışmalar yapıldığını da ifade etti.
“Seçim yatırımı maksatları için yapılan istihdamlar bu ülkeye zarar verir” sözleriyle hükümeti uyardı.
BORÇ VE BÜTÇE UYARISI: “BU MEMLEKET %109 BORÇLU”
Ekonomik tabloya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İncirli, ülkenin borç yükünün sürdürülemez noktaya geldiğini söyledi.
“Gayri safi yurt içi hasılanın yüzde 109’u kadar borçludur bu memleket” diyen İncirli, DİBS borçlarının 23 milyarı aştığını, iç ve dış borçların kalem kalem açıklanması gerektiğini ifade etti.
2027 bütçesinin hayati önem taşıdığını belirten İncirli, seçim tarihine ilişkin belirsizliğin bütçe hazırlıklarını da sekteye uğrattığını dile getirdi.
KIBRIS SİGORTA ÇIKIŞI: “BU KURUMLAR HALKIN, HESAP VERECEKSİNİZ”
İncirli, konuşmasının sonunda Kıbrıs Sigorta’nın mali durumuna dikkat çekti. Kurumun geçmişte kendi kendini finanse edebildiğini hatırlatan İncirli, son yıllarda yapısının bozulduğunu söyledi:
“Kıbrıs Sigorta’nın gelirleri giderek 2022, 2023, 2024, 2025’te batık bir sigorta halini aldı.”
Hükümetin kamu kurumlarını yönetemediğini ifade eden İncirli, “Bu kurumlar size havanızdan miras kalmış değildir. Bu kurumlar bu memleketin insanının kurumlarıdır ve onları korumak da hepimizin görevidir” diyerek hesap verilmesi gerektiğini vurguladı.













