Elektrikli scooterlara plaka ve kayıt geliyor: Kurallara uymayan araçlara el konulacak
Güneyde elektrikli scooter kullanımına yönelik kurallar sıkılaştırılıyor. Ulaştırma Bakanı Evi Tsolaki, ihlallerin devam etmesi halinde scooterların motorlu araçlar gibi kayda alınması, plaka taşıması, sahiplerinin belirlenmesi ve teknik kontrolden geçirilmesinin gündeme geleceğini açıkladı. Kuralları ihlal eden scooterlara el konulmasını sağlayacak kararname de hazırlanıyor.
Elektrikli scooterlara plaka ve kayıt geliyor: Kurallara uymayan araçlara el konulacak
Güneyde elektrikli scooter kullanımına yönelik kurallar sıkılaştırılıyor. Ulaştırma Bakanı Evi Tsolaki, ihlallerin devam etmesi halinde scooterların motorlu araçlar gibi kayda alınması, plaka taşıması, sahiplerinin belirlenmesi ve teknik kontrolden geçirilmesinin gündeme geleceğini açıkladı. Kuralları ihlal eden scooterlara el konulmasını sağlayacak kararname de hazırlanıyor.
Bugün Kıbrıs
Kıbrıs Cumhuriyeti hükümeti, özellikle son dönemde meydana gelen ölümlü ve ağır yaralanmalı kazaların ardından elektrikli scooter kullanımına yönelik yeni önlemler hazırlıyor.
Ulaştırma Bakanı Evi Tsolaki, mevcut yasal düzenlemelerin yeterince uygulanamadığını ve polisin elektrikli scooter kullanımını denetlemekte ciddi güçlüklerle karşılaştığını söyledi.
Tsolaki, ilk aşamada kurallara aykırı kullanılan scooterlara el konulmasına olanak sağlayacak bir kararname üzerinde çalışıldığını açıkladı. Bu önlemin yeterli olmaması halinde ise çok daha kapsamlı bir kayıt sistemine geçilebileceğini belirtti.
PLAKA, SAHİPLİK KAYDI VE TEKNİK KONTROL
Gündemdeki sisteme göre elektrikli scooterlar, motorlu araçlara benzer şekilde kayıt altına alınabilecek.
Her scooter için bir kayıt numarası oluşturulması, aracın sahibinin belirlenmesi ve üzerinde tanımlayıcı bir plaka ya da işaret bulunması öngörülüyor. Scooterların gerekli teknik standartlara uygun olup olmadığının kontrol edilmesi de seçenekler arasında.
Tsolaki, böyle bir sistemin sigorta şirketlerinin de scooterlar için poliçe sunmasını kolaylaştırabileceğini söyledi.
16 YAŞINDAKİ GENCİN ÖLÜMÜ TARTIŞMAYI YENİDEN BAŞLATTI
Yeni önlemler, 16 yaşındaki Aris Papacharalambous’un ölümünün ardından yeniden gündeme geldi. Genç, 7 Ağustos’ta Aglantzia’da kullandığı scooterın bir araçla çarpışması sonucu yaralanmış, 26 Eylül’de hayatını kaybetmişti.
Polis verilerine göre 2026 yılı içinde şimdiye kadar elektrikli scooterların karıştığı dokuz yaralanmalı olay kaydedildi. Bunların ikisi ölümle, dördü ağır yaralanmayla sonuçlandı. 2025’te 15, 2024’te ise iki yaralanmalı olay kayıtlara geçti. Polis tarafından parlamentoya sunulan olayların dokuzunda çocukların yer aldığı belirtildi.
17 YAŞ ALTI İÇİN 1.500 EUROYA KADAR CEZA ÖNERİSİ
Mecliste scooterlarla ilgili iki ayrı yasa önerisi de bulunuyor.
Önerilerden biri, 17 yaşından küçüklerin elektrikli scooter veya kişisel hareketlilik aracı kullanmasını suç kapsamına almayı öngörüyor. Düzenleme kabul edilirse 17 yaş altındaki kullanıcılara 1.500 euroya kadar para cezası veya altı aya kadar hapis cezası uygulanabilecek.
Çocuğun scooter kullanmasını engellemek için gerekli önlemleri almayan ebeveyn, vasi veya araç sahibine ise 5 bin euroya kadar para cezası veya bir yıla kadar hapis öngörülüyor.
İkinci yasa önerisi ise bütün kişisel hareketlilik araçlarının kayıt altına alınmasını ve plaka taşımasını öngörüyor.
BAKAN: YASAK SON ÇARE OLMALI
Tsolaki, scooterların tamamen yasaklanmasını ise şimdilik desteklemediğini belirterek bunun ancak diğer önlemlerin sonuç vermemesi halinde gündeme gelebilecek “son çare” olması gerektiğini söyledi.
Bakan, yollarda scooter kullanımının yaygınlaştığını ancak hız sınırı, kullanım alanı ve diğer kuralların sık sık ihlal edildiğini kabul etti. Özellikle scooterların otoyollarda dahi kullanıldığı vakalar bulunduğuna dikkat çekti.
















