İsviçre Federal Gıda Güvenliği Dairesi, Beypazarı sodalarında “aşırı seviyede bor” tespit etti: Beypazarı iddiaları reddetti

Ülkede sodalar satıştan geri çekildi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi, Beypazarı marka sodalarda aşırı seviyede bor tespit edildiğini bildirdi.

Daire tarafından yayımlanan kamuoyu uyarısında ürünün tüketiminin sağlık riski oluşturduğu belirtildi ve tüketilmemesi tavsiye edildi. Sodanın İsviçre’deki dağıtımcısı BAK-SAN GmbH’nin ürünü derhal satıştan çektiği ve geri çağırma işlemlerini başlattığı bildirildi.

İsviçre Federal Gıda Güvenliği ve Veterinerlik İşleri Dairesi tarafından yapılan açıklamada yüksek seviyede borun fetal gelişimi ve doğurganlığı etkilediğinin düşünüldüğü ifade edildi. Açıklamada, “Bu sebeple ürünün uzun vadede sağlık riski göz ardı edilemez” denildi.

BEYPAZARI’NDAN AÇIKLAMA
Beypazarı Karakoca Doğal Maden Suyu A.Ş’den yapılan açıklamada ise iddialar reddedilerek İsviçre kaynaklı habere dayandırılan yayınların haksız ve gerçek dışı dezenformasyon amaçlı olduğu, asılsız itham içerdiği savunuldu.

Şirketten yapılan açıklamada, ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından da denetlenerek düzenli olarak analizlerinin yapıldığı belirtilerek farklı ülkeler ve uluslararası kuruluşların içme suyuyla ilgili kalite standartlarını belirlerken farklı bilimsel verilere ve politik yaklaşımlara dayanarak değişiklikler yapabildiği kaydedildi.

Açıklamada, “İçme suyundaki bor için sağlık temelli düzenleyici sınırlar Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından 2,4 mg/L, Avustralya Ulusal Sağlık ve Tıp Araştırmaları Konseyi tarafından 4 mg/L ve Avrupa Birliği tarafından 1 mg/L olarak belirlenmiştir. Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı (U.S. EPA) ise içme suyundaki Bor minerali için bir düzenleyici sınırlama belirlememiş ancak ömür boyu sağlık danışma değerini 5 mg/L olarak belirlemiştir” ifadelerine yer verildi.

Firma, ürünlerinin Türkiye’deki Doğal Mineralli Sular Yönetmeliği’ne ve uluslararası standartlara uygun olduğunu, Dünya Sağlık Örgütü ve Amerika Birleşik Devletleri Çevre Koruma Ajansı tarafından belirlenen parametrelerin tamamında uygun değerler içinde olduğunu vurguladı. Açıklamada, önceki yıllarda İsviçre akredite analiz laboratuvan EUROFİNS tarafından yapılan bor analiz sonucunun, sapma değeri ile birlikte 0,80 mg/lt ye denk geldiği kaydedildi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi