DAHA BÜYÜK KAOS KAPIDA I Meclis bugün tasarıya son halini verecek: 85 milyonluk Türkiye için KKTC’den kişi başı 3 ev alma hakkı geliyor

Geriye dönük mal edinimleri için de uygulanacak olan yeni yasal düzenleme, Türkiyelilere tanınan ev alma hakkını 1'den 3'e çıkarırken, yabancı uyruklu bireyler için ise bu hakkı 1 ile sınırlıyor. Yasadaki “yabancı”nın tanımı da değişiyor; “KKTC’yi tanıyanlar” ve “yabancılar” şeklinde ayrılıyor.

Bugün Kıbrıs

KKTC’Yİ TANIMAYANLARA 1 ADET
Tasarının son haline göre yabancı gerçek veya tüzel kişiler, Bakanlar Kurulu’ndan izin alarak sadece bir adet taşınmaz mal satın alabilirler. Eğer satın alınacak taşınmaz mal arazi ise bu arazinin yüz ölçümü en fazla 1 dönüm olabilir. Bu 1 dönüm içerisine yalnızca 1 adet konut inşa edilebilir. Eğer satın alınacak taşınmaz mal apartman dairesi ise sadece 1 adet apartman dairesi satın alınabilir.

SADECE TÜRKİYELİLERE 3 ADET
KKTC’yi tanıyan ve KKTC vatandaşlarına aynı hakkı tanıyan devletlerin vatandaşlarına, yabancı gerçek veya tüzel kişilerin, KKTC’de 3 adet apartman dairesi satın alma hakkı tanınabilir. Satın alınacak taşınmaz mal müstakil ev ise bu müstakil evin arazisi en fazla 2,5 dönüm olabilir. Satın alınan müstakil evin arazisine başka bir ev, apartman dairesi veya konut yapılamaz.

YATIRIMA 20 MİLYON EURO ŞARTI
KKTC’de kurulmuş veya kayıtlı şirketlerin hisseleri, ne oranda olursa olsun, yabancı gerçek veya tüzel kişilere ait ise, yatırım amaçlı KKTC’de en fazla 60 dönüm arazi satın alabilirler. KKTC’yi tanıyan ve KKTC vatandaşlarına aynı hakları tanıyan ülkelerin vatandaşlarına ise yapacakları yatırımın büyüklüğüne göre, toplamda en fazla 80 dönüm arazi satın alma izni verebilir.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi