ABD’den Kıbrıs çıkışı: Blinken, Combos’u aradı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Kıbrıslı mevkidaşı ile görüştü. Görüşmeye dair yapılan açıklamada, ABD'nin Ada'nın yeniden birleşmesi için Kıbrıs liderliğindeki çabaları desteklemeye hazır olduğu vurgulandı.

Bugün Kıbrıs

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, Blinken-Combos görüşmesine ilişkin yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken 7 Ağustos günü Kıbrıs Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos ile telefonla görüştü. İkili, Rusya’nın Ukrayna’daki haksız savaşına karşı dayanıklı transatlantik birliği ve Kıbrıs’ın Doğu Akdeniz’de barış ve güvenliği ilerletme taahhüdünü ele aldı. Bakan, ABD’nin ABD-Kıbrıs Cumhuriyeti ikili ilişkisine yatırım yapmaya devam etme taahhüdünün ve ABD’nin Kıbrıs liderliğindeki adayı yeniden birleştirme çabalarını desteklemeye hazır olduğunun altını çizdi”.

Bakanlık açıklamasının yanında Blinken de görüşmeye dair sosyal medya hesabından bir mesaj paylaştı. “Ukrayna’ya destek çabalarımızı derinleştirmek ve Doğu Akdeniz’de bölgesel güvenlik ve istikran ilerletmek için sabırsızlanıyoruz.” diyen Blinken, “ABD, Kıbrıslıların öncülüğünde yeniden birleşme görüşmelerinin başlatılmasına yönelik çabaları desteklemeye hazırdır.” ifadelerini kullandı.

Güneyde yayımlanan Alithia gazetesi ise Combos ile Blinken arasındaki telefon görüşmesinin ayrıntılarını yazdı. Görüşme talebinin Blinken’dan geldiğini bildiren gazete, “Görüşme sırasında iki ülke arasındaki stratejik işbirliğinin ilerletilmesi, Kıbrıs sorunu, Ukrayna meselesi ve Güney Kıbrıs’ın bir istikrar kapısı olarak Doğu Akdeniz’deki rolü konularında görüş alışverişinde bulunuldu.” bilgisini paylaştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi