Ruanda soykırımından yargılanan Kabuga’nın kararı onandı: “Şiddetli demans” gerekçesiyle mahkum edilmeyecek

Mağdurların adaletin sağlanması için uzun süredir beklediği kaydedilen kararda, Kabuga'nın "şiddetli demans" halindeyken yargılanmasının adaletin sağlanması anlamına gelmeyeceği belirtildi.

Uluslararası Ceza Mahkemeleri Rezidüel Mekanizması (IRMCT) Temyiz Dairesi, Ruanda soykırımından sorumlu tutulan Felicien Kabuga’nın “şiddetli demans” nedeniyle “mahkum edilmeme” kararını onadı.

Hollanda’nın idari başkenti Lahey’deki IRMCT tarafından açıklanan Temyiz Dairesi kararında, Kabuga’nın “şiddetli demans” nedeniyle yargılanmasına devam edilmemesine ilişkin savcılık ve müdafilerin itirazları ele alındı.

Kararda, Kabuga’nın “mahkum edilmeme” kararına yönelik savcılığın itirazı oy birliğiyle reddedildi.

Kararda dosyanın, yargılamanın süresiz olarak durdurulması ve Kabuga’nın tutukluluk halinin ivedilikle gözden geçirilmesi için ilgili daireye gönderildiği aktarıldı.

Kabuga’nın “mahkum edilmeme”si kararı verilmişti
IRMCT Dava Dairesi 6 Haziran 2023 tarihli kararında, Kabuga’nın, “şiddetli demans”a yakalanması nedeniyle mahkum edilmeyeceğini açıklamıştı.

Kararda, soykırım ve insanlığa karşı suçlardan yargılanan 88 yaşındaki Kabuga’nın sağlığını geri dönülemeyecek ve onarılamayacak şekilde kaybettiği gerekçesiyle yargılamaya devam edilemeyeceğine hükmedilmişti.

Savcılık ve Kabuga’nın avukatları kararı temyiz dairesine taşımıştı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi