Güney Kore’deki sel felaketinde en az 20 kişi öldü, binlerce kişi tahliye edildi

Şiddetli yağışların orta bölgeleri vurmaya devam ettiği Güney Kore'de en az 20 kişi ölümcül sel felaketi nedeniyle hayatını kaybetti.

BBC’nin haberine göre, üçüncü gününe giren sağanak yağışlar, toprak kaymalarını tetikledi ve Kuzey Chungcheong eyaletinin merkezindeki büyük bir barajın taşmasına neden oldu.

Şiddetli yağmur yolları sular altında bıraktı, arabaları sürükledi ve demiryollarını bozdu.

Yetkililer, 14 kişinin daha kayıp olduğunu ve binlerce kişinin evlerini boşaltmak zorunda kaldığını söyledi.

Can kayıplarının çoğu Kuzey Gyeongsang eyaletinden bildirildi ve dağlık bölgede meydana gelen toprak kaymaları evleri yıktı.

Bir acil müdahale görevlisi yerel medyaya yaptığı açıklamada, en ciddi şekilde etkilenen bölgelerde evlerin “tamamen süpürüldüğünü” söyledi.

BAŞBAKAN, ORDUYU GÖREVE ÇAĞIRDI
Başbakan Han Duck-soo, orduyu kurtarma çalışmalarına yardımcı olmak üzere göreve çağırdı.

Yetkililer, Chungcheong eyaletinin merkezindeki bir yeraltı tünelinde 19 aracın sular altında kaldığını ve ölü sayısının artabileceğinden endişe edildiğini söyledi.

Çeşitli yerel yönetimler tarafından çıkarılan tahliye emirlerinden binlerce kişi etkilendi.

Güney Kore haber ajansı Yonhap, Goesan Barajı’nın cumartesi günü yerel saatle 06.30 civarında (TSİ 00.30) taşmaya başlamasının ardından yaklaşık 6 bin 400 sakinin tahliye edildiğini söyledi.

Barajın yakınındaki alçak köylerin ve bu köyleri birbirine bağlayan yolların birçoğunun sular altında kaldığı ve bazı sakinlerin evlerinde mahsur kaldığı belirtildi.

Ülkenin ulusal demiryolu operatörü Korail, tüm yavaş trenlerin ve bazı hızlı trenlerin askıya alındığını duyurdu ve diğer hızlı tren seferlerinin de aksayacağını söyledi.

Cuma günü geç saatlerde Kuzey Chungcheong’da meydana gelen toprak kaymasının raylara toprak ve kum atmasının ardından bir tren raydan çıktı.

Olayda bir makinist yaralandı ancak tren o sırada yolcu taşımıyordu.

Kore Meteoroloji İdaresi, önümüzdeki hafta çarşamba gününe kadar daha fazla yağış tahmininde bulundu. İdare, hava koşullarının “ciddi” bir tehlike oluşturduğu uyarısında bulundu.

Aşırı yağışlar geçtiğimiz iki hafta boyunca Hindistan, Çin ve Japonya’nın da aralarında bulunduğu birçok ülkede sel ve toprak kaymalarına neden oldu.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi