Gelecek kaygısı yaşayan gençler, göç etme eğiliminde…

Sivil Büyü Programı’nın desteğiyle hazırlanmış olan “Çaresiz miyiz?” çalışması kapsamında yapılan araştırmada, gençlerin mevcut ruh hali; ekonomik, sosyal ve siyasi koşulları, sisteme-devlete olan güveni ve özellikle başka bir ülkeye göç etme yönelimleri ölçüldü.

HABER MERKEZİ

Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Büyü Programı’nın desteğiyle hazırlanmış olan “Çaresiz miyiz?” çalışması kapsamında yapılan araştırmada, Kıbrıs’ın kuzeyinde ikamet eden gençlerin mevcut ruh hali; ekonomik, sosyal ve siyasi koşulları, sisteme-devlete olan güveni ve özellikle başka bir ülkeye göç etme yönelimleri ölçüldü.

Araştırmada, başka bir ülkeye göç etme eğiliminde olan katılımcıların oranı yüzde 57.30 olarak belirlendi.

Kıbrıs’ın kuzeyinde ikamet eden 18-30 yaş arası 302 gence yönelik yapılan anket, Aaron Beck tarafından ortaya atılan Çaresizlik Ölçeği’nden esinlenerek hazırlandı. Gelecek Kaygısı Ölçeği soruları uygulanan anket sorularının önemli bir kısmını oluşturdu. Ankette, ayrıca, katılımcıların göç etmeye yönelik eğilimleri ve sebepleri de soruldu.

Anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 44’ü gelecekte başarısız olmaktan korktuğunu belirtirken, yüzde 45.70’i işlerin daha kötüye gideceği yönünde korkuları olduğunu, yüzde 42,10’u ise gelecekteki zorlukların üstesinden gelememe korkuları olduğunu ifade etti.

Ankette ekonomik ve politik değişikliklerin geleceklerini tehdit edeceğinden korktuklarını belirtenlerin oranı yüzde 62.90 olurken, katılımcıların yüzde 55.30 ise ekonomik şartlar dolayısıyla kendilerini çaresiz hissettiklerini kaydettiler.

Göç etme eğilimi ve sebeplerini tespit etmeye yönelik sorularla ile ilgili olarak katılımcılar “Gelecek kaygısı nedeniyle başka bir ülkeye göç etmeyi düşünüyorum” ifadesine ortalama 3.61 puan verdi. Bu bağlamda ilgili soruya 4 ve 5 puan vererek başka bir ülkeye göç etme eğiliminde olan gençlerin oranı ise yüzde 57.30 olarak belirlendi.

Katılımcılar, göç etme düşüncesine göre en önemli etken olarak maddi sorunları yüzde 51.8, Gelecek Kaygısını yüzde 38.6 ve Zorunlu Askerliği yüzde 6,60 olarak gösterdi. Çalışan gençlerin yüzde 55.30’u ise kazançlarının ailelerine bağımlı olmadan yaşamaları için yeterli olmadığına dair cevap verdiler.

Odak grup toplantısı sırasında “Ekonomik sorunların kötüleşmesi, ancak sosyal hayatta son derece demokratik, özgür ve liyakata dayalı bir düzen kurulması halinde adadan ayrılmayı düşünür müsünüz?” sorusuna tüm katılımcılar “Hayır, düşünmem” şeklinde cevap verdi.

Anket sonuçlarına göre, kötü gidişatın artık geri dönülemez boyutlara ulaştığı düşüncesinin hâkim bir düşünce olması çaresizlik hissinin ve göç düşüncesinin sebebi olarak belirlendi.

Araştırma sonuçları şöyle:

DAUSEN

Girne Belediyesi

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi

****
****