Türkiye Tabipler Birliği Başkanı gözaltına alındı

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hakkında yürütülen soruşturma kapsamında İstanbul’da gözaltına alındı.

Fincancı hakkında, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin PKK’ya karşı operasyonlarında kimyasal silah kullandığı yönündeki iddialarla ilgili yaptığı bir açıklama ardından soruşturma başlatılmış, AKP ve MHP Financı’ya tepki göstermişti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Rasime Şebnem Korur’un “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan gözaltına alındığını bildirdi.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığından yapılan açıklamada, TTB Başkanı Korur’un, 20 Ekim’de PKK/YPG silahlı terör örgütünün sözde yayın organına yaptığı açıklamalar nedeniyle Terör Suçları Soruşturma Bürosunca başlatılan soruşturma kapsamında, 3713 sayılı Terörle Mücadele Kanunu’nun 7/2 maddesi gereğince “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan gözaltına alındığı belirtildi.

Açıklamada, “Ayrıca Cumhuriyet başsavcılığımızca adı geçen şüphelinin halen devam ettirdiği Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi Başkanlığı görevine, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun ‘Amaçları dışında faaliyet gösteren Türk Tabipleri Birliğinin merkez ve tabip odalarındaki sorumlu organlarının görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Sağlık Bakanlığının veya bulundukları yer Cumhuriyet başsavcılığının istemi üzerine’ şeklindeki Ek 2. maddesinin 2. fıkrası gereğince son verilmesine, aynı maddenin 3. fıkrasında düzenlenen usulle yerine yeni merkez konseyi başkanı seçilmesine karar verilmesi için nöbetçi asliye hukuk mahkemesi nezdinde talepte bulunulmuştur.” ifadelerine yer verildi.

TTB: FİNCANCI’NIN İFADESİNİN ALINIP DERHAL SERBEST BIRAKILMASINI TALEP EDİYORUZ
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi, “terör örgütü propagandası yapmak” suçundan gözaltına alınan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın ifadesinin alınıp serbest bırakılmasını istedi.

TTB Merkez Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, soruşturmanın ve Fincancı’nın gözaltına alınmasının hukuki zemini bulunmadığı savunuldu.

“Zira hocamızın ifade ettiği hiçbir şey suç unsuru değildir.” ifadesinin kullanıldığı açıklamada, TTB Hukuk Bürosu tarafından 21 Ekim’de Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşüldüğü ve medyadan soruşturma başlatıldığının öğrenildiği kaydedildi.

Açıklamada, talep halinde Fincancı’nın uygun bir zamanda ifade için gelebileceğinin bildirildiği belirtilerek, bu bilgilendirmeye rağmen başsavcılığın Fincancı’nın gözaltına alınması sürecini başlattığı öne sürüldü.

Gözaltı kararının, iktidar çevrelerinin uzun zamandır TTB’ye ve TTB yöneticilerine yönelik artırmaya çalıştığı baskının son aşamasını oluşturduğu, kamuoyunda gelişen tartışmaların bu çabaya yönelik bahane olarak kullanıldığı savunulan açıklamada, şunlar kaydedildi:

“TTB, bahsi geçen tartışmalara dair düşünce ve ifade hürriyeti çerçevesinde gelen eleştirileri dikkatle dinlemekte ve değerlendirmektedir. Ancak bu durum, TTB Merkez Konseyi Başkanı Şebnem Korur Fincancı’nın uğradığı siyasi linci ve maruz kaldığı hukuksuz uygulamaları kabul edeceğimiz anlamına gelmeyecektir. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın ifadesinin alınıp derhal serbest bırakılmasını talep ediyoruz.”

FİNCANCI NE DEMİŞTİ?
Fincancı 20 Ekim’de, PKK’ya yakın Medya Haber TV’de katıldığı bir yayında, ortada bu tür iddiaların ve ölümün olduğu bir durumda, BM’nin Minnesato Protokolü ilkeleri gereği, bunun bağımsız heyetlerce incelenmesi gerektiğini söyledi.

Görüntülerle ilgili olarak ise “Görüntüleri daha önce de bir hekim olarak incelemiştim ve belli ki sinir sistemini doğrudan tutan toksik gazlardan, zehirli gazlardan, kimyasal gazlardan biri kullanılmış durumda” dedi.

Bu röportajın ardından Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Fincancı hakkında , “terör örgütü propagandası yapmak” ve “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlamalarıyla soruşturma başlatıldı.

Soruşturmanın başlatılması sonrası Fincancı, Independent Türkçe’ye verdiği röportajda, Medya Haber TV’deki yayında, ortadaki iddianın araştırılmasını savunduğunu söyledi.

Medya Haber TV’yi de eleştiren Financı, “Medya TV ve ondan haberleştirenlerin sorumsuz habercilik anlayışı var. Sanki ben ‘Kimyasal kullanılmıştır’ demişim gibi haber yapıyorlar. Öyle bir şey demedim ben. Canlı yayında konuşuyorum. Hani diyorum ki bir kimyasal etkisi olabilir, sinir sistemini de etkileyen, o istemsiz hareketler ama bunun araştırılması gerekir diyorum” dedi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi