Brezilya’da solcu lider Lula başkanlık seçim anketlerinde açık ara önde görünüyor

Brezilya'da pazar günü yapılacak seçim, birçok kişi tarafından Brezilya'yı tekrar demokrasi yoluna sokan 1985 seçimlerinden bu yana en kritiği olarak görülüyor.

Brezilya pazar günü yapılacak kritik devlet başkanlığı seçimlerine hazırlanırken solcu lider Luiz Inácio Lula da Silva, anketlerde iktidardaki aşırı sağcı Jair Bolsonaro karşısında dominant bir üstünlük sağladı. Lula’nın Bolsonaro’ya attığı fark, hata payının çok üzerinde gözüküyor.

2003’le 2010 yılları arasında ülkeye devlet başkanlığı yapan Lula, anketlere göre pazar günü yapılacak seçimlerde yüzde 47 oy alacak. Mevcut Devlet Başkanı Jair Bolsonaro ise anketlere göre yüzde 33’te kalıyor. Eğer Lula pazar günü geçerli oyların yarısından fazlasını almayı başarırsa seçimin ekim ayında yapılacak ikinci tura gitmesini önleyebilir.

T24’e göre, pazar günü yapılacak seçim, birçok kişi tarafından Brezilya’yı tekrar demokrasi yoluna sokan 1985 seçimlerinden bu yana en kritiği olarak görülüyor. Brezilya’da birçok kişi, Bolsonaro’nun seçimleri kaybetmesi durumunda sonuçları kabul etmemesinden endişe duyuyor.

Financial Times’a göre Lula’nın kazanması durumunda radikal sağcı grupların sokaklara çıkabileceği ve şiddet olaylarının yaşanabileceği endişesi de var.

Bolsonaro geçen sene yaptığı bir konuşmada seçimin kendisi için üç sonuçlu olacağını söylemişti: “Tutuklanma, ölüm veya zafer”. Brezilya Devlet Başkanı geçmişte kanıt sunmadan ülkenin elektronik oylama için kullandığı cihazların güvenilir olmadığını söylemişti.

Bolsonaro’nun destekçileri anketlerin “yanlış” ve “taraflı” olduğunu savunuyor.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi