“Bir Cereyan Masalı” Işık Kitabevi yayınlarından çıktı

Tufan Ekici’nin kaleme aldığı, Kıbrıs’ın kuzeyindeki elektrik sorununu akademik ve eleştirel bir bakış açısıyla irdeleyen “Bir Cereyan Masalı” adlı kitabı geçen hafta Işık Kitabevi yayınlarından çıktı.

Bugün Kıbrıs

Işık Kitabevi’nden kitapla ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bir Cereyan Masalı, Kıbrıs’ın kuzeyinde yıllardan beri var olan elektrik sorununu akademik ve eleştirel bir bakış açısıyla irdeleyen bir çalışmadır. Her ne kadar özelde elektrik sorunundan söz edilse de genelde Kıbrıs’ın kuzeyinde 1974 yılı sonrası oluşan çarpık düzenin işleyişi hakkında da örnekler ve saptamalar kitap içerisinde okuyucuların karşısına çıkıyor.

1974 sonrası hamasi söylemler ile ortaya çıkan yönetim ve sonrasında kurulan hükümetler, Kuzey Kıbrıs’ı her yönden ileriye götürebilecek fırsatlar yakalamalarına rağmen, kendi ve yakın çevrelerinin çıkarları uğruna, ülke refahına katkıda bulunacak yeterli icraat yapamamışlardır. Üstelik, bunun sorumlusu olarak hep Kıbrıs sorunundaki çözümsüzlük ve KKTC’nin uluslararası alandaki tanınmamışlığı gösterilmiştir.

1974-1987 yılları arasında elektrik üretilmemesine rağmen vatandaşından elektrik parası toplayan hükümetler, 1987-1994 yılları arasında elektriğin bir kısmını üretmeye başlayınca üretim için gerekli mazotu ancak borç alarak karşılayabilecektir.

Ne yazık ki, patronaj ilişkileri içinde rantçılık prensipleri ile hareket edilmiş ve sorunun çözümü mümkünken giderek sorunlar büyütülmüştür.
Kitabın içinde, buna neden olanların 1974 yılı sonrası elektrik meselesi ile ilgili duruşları ve devletin temsil edildiği en önemli yer olan Meclis’teki söylemleri de yer almaktadır.”

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi