CTP’den Güven Yaratıcı Önlemler atağı

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, bu sabah ABD'nin Kıbrıs Masası şefi ile GYÖ'ler ve enerji konularını görüştü.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) milletvekili ve Merkez Yönetim Kurulu (MYK) Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros, bu sabah ABD Dışişleri Bakanlığı Kıbrıs Masası Şefi Sophia Berhie ile ABD Büyükelçiliği kuzey ofisinde görüştüğünü belirtti. Toros, yapılan verimli görüşmede, Güven Yaratıcı Önlemleri (GYÖ) ve Kıbrıs’ın ‘çekirdek’ konumunda olduğu Doğu Akdeniz Enerji ve Doğal Gaz projesine ilişkin konular ve güncel gelişmelerle ilgili görüşlerin paylaşıldığını kaydetti.

Toros açıklamasının devamında, “Kıbrıs Türk halkını ekonomik olarak güçlendirecek, ayrıca kapsamlı çözüme dair taraflar arası güveni artıracak ve acil beklentileri tatmin edecek, aşamalı, takvimli ve hedef odaklı bir yöntemin geliştirilmesi gerektiğini dile getirdim.

Bu hedef doğrultusunda, CTP’nin her türlü destek ve katkıya hazır olduğunu, GYÖ’lerin bir Stratejik Siyasi Anlaşma tahtında ele alınması ve istişare edilmesi gerektiğini anlattım.” ifadelerine yer verdi.

CTP Dış İlişkiler Sekreteri Fikri Toros ayrıca, GYÖ’lere eklenmesi gereken unsurları da dört madde olarak sıraladı. Maddeler şöyle:

1) AB Doğrudan Ticaret Tüzüğünün yasallaşması ve yürürlüğe girmeli;
2) “Eurasia Interconnector” isimli elektrik enterkonnekte projesinin İsrail-Kıbrıs-Türkiye arasında olacak şekilde yeniden tasarlanması, projeden Kıbrıs Türk halkının ve Türkiye’nin dışlanmasının kabul edilemez olduğunu;
3) Deniz yetki alanlarının sınırlarının, hakkaniyet ve orantılılık prensiplerine bağlı olarak netleştirilmesi gerekliliği;
4) AB Ad-hoc komitenin canlandırılması ve Ada’nın kuzeyinin AB standart ve direktifleriyle uyumlaşmasına ilişkin görevlerine devam etmesi gerekliliği.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi