“YÖDAK öğrenci üzerinden insan ticareti konusunda ne yapıyor?”

HP milletvekili Jale R. Rogers ülkede insan ticaretinin eğitim/ öğrenci üzerinden yapılmasının da prestij kaybı yarattığını YÖDAK’ın bu konuda neler yaptığını, yabancıları getiren acentelerle ilgili bir çalışma olup olmadığını sordu.

Halkın Partisi Girne Milletvekili Jale R. Rogers “Yükseköğrenim ve İnsan Ticareti” konulu Meclis’te güncel konuşma yaptı.

Rogers, ülkenin lokomotif sektörünün eğitim ve turizm olduğunun sürekli söylendiğini, ancak üniversitelerin gayreti kadar devletin desteği ve denetimlerin de önemli olduğunu kaydetti.

Pandemi döneminde dünyada görülen insan ticaretindeki azalmanın ülkede görülmediğini savunan ve ülkede insan ticaretinin eğitim/ öğrenci üzerinden yapılmasının da prestij kaybı yarattığını belirten Rogers, ihbar hattına gelen çağrıların da ülkeye öğrenci olarak girip yanlış insanların eline geçmiş kişiler tarafından yapıldığını anlattı.

Rogers, insan ticaretiyle ilgili hiç dava açılmadığını ve kimsenin bu konuyla ilgili yargılanmadığını dile getirerek bunun nedenini merak ettiğini söyledi.

Mevcut polis gücünün de bu konuda eğitilmesi gerektiğine işaret eden Rogers, insan ticaretinin ülkede yaygın olduğunun her yıl raporlandığını, bu konuda cezaların düzenlenip hayata geçirilmemesinin zaman aşımında farklı kriminal sorunlara yol açacağını belirtti.

YÖDAK’ın bu konuda neler yaptığını, polis ve bakanlık arasında ne gibi bir iletişim olduğunu bilmek isteyen Rogers, yabancıları getiren acentelerle ilgili yapılan bir çalışma olup olmadığını sordu.

Yabancıların ülkeyle ilgili bilgi edinebileceği bir resmi web sitesi olmamasını da eleştiren Rogers, online başvuru imkanı tanınırsa bu acentelere ihtiyaç olamayacağını en azından nasıl çalışacaklarının belirlenmesinin bir dizi soruna çözüm getireceğini söyledi.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi