Hellimin önü açıldı

AP Milletvekili Niyazi Kızılyürek, Kıbrıs'ta geleneksel olarak üretilen hellimin coğrafi kaydının (PDO) ve Yeşil Hat yönetmeliğinde yapılan değişikliğin Avrupa Komisyonu Komiserler Koleji tarafından onayını memnuniyetle karşıladı.

Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek Kıbrıs’ta geleneksel olarak üretilen hellimin coğrafi kaydının (PDO) ve Yeşil Hat yönetmeliğinde yapılan değişikliğin Avrupa Komisyonu Komiserler Koleji (College of Commissioners) tarafından onayını memnuniyetle karşıladı.

Kızılyürek, bu tescilin adadaki tüm üreticilerin ister hallumi ister hellim diye adlandırsınlar, Kıbrıs’ın bu geleneksel ürününü belirlenen kriterlere göre tüm Avrupa pazarı için üretecekleri anlamına geldiğini ve Avrupa pazarı için hellimin sadece Kıbrıs’ta üretilebileceğini söyledi.

Bunun, Avrupa Komisyonu temsilcisi Miriam Garcia Ferrer tarafından da belirtildiği gibi, iki toplumun yakınlaşmasına yönelik son derece önemli, sembolik bir adım olduğunu vurgulayan Kızılyürek, 16 Temmuz 2015 tarihli Akıncı-Anastasiadis anlaşmasına göre, Vakfı’na, iki toplumda üreticilerin gerekli kriterleri karşılayıp karşılayamadığı konusunu bağımsız bir kuruluş olan Veritas Bürosu’nun üstleneceğini ve gerekli kontrollerin yapılabilmesi için PDO’nun 1 Ekim’den itibaren yürürlüğe gireceğini kaydetti.

Yeşil Hat Yönetmeliği’nde yapılan değişikliğe göre, Kıbrıslıtürklerin ürettiği hellimlerin Avrupa pazarında dolaşıma girebileceğini vurgulayan Avrupa Parlamentosu Milletvekili Niyazi Kızılyürek, bağımsız denetim kuruluşunun, üretilen ürünün AB sağlık ve güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını onaylayacağını sözlerine ekledi.

AP Milletvekili Kızılyürek, bu gelişmenin Kıbrıs’ın coğrafi birliğinin altını çizdiğini ve iki toplum arasında ortak yarar temelinde işbirliği için tarihi bir fırsat olduğunu bir kez daha dile getirdi.

Böylece Kıbrıslıtürk-Kıbrıslırum tüm üreticilerin örgütlü ve kurumsal işbirliğini geliştirmeleri için bir fırsat penceresi açıldığına da işaret eden Niyazi Kızılyürek, hellimin hakiki bir Kıbrıs ürünü olarak tescilinin başarıyla tamamlanmasına katkıda bulunan herkese içten teşekkürlerini de ifade etti.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi