Malala’dan mektup var: Afganistan’daki kızkardeşlerimiz için dayanışmaya çağırıyoruz

Taliban tarafından eğitim hakkını savunduğu için vurulan, Pakistanlı aktivist Malala Yusufzai, Afganistan'daki kız çocuklarının okullarına geri dönmeleri için imza kampanyası başlattı.

HABER MERKEZİ

Pakistanlı aktivist, en genç Nobel Barış Ödülü sahibi Malala Yusufzai, bir ay önce Taliban’ın okul kapılarını milyonlarca Afgan kız çocuğunun yüzüne kapattığını söyleyerek, sosyal dayanışma ağı Avaaz aracılığıyla Afganistan’daki kız çocuklarının okula geri dönmesine izin verilmesi için bir imza kampanyası başlattı.

Malala, “Bununla yalnızca eğitim haklarını ellerinden almadı, geleceklerini de çaldı” ifadelerini kullandığı açıklamasında, Afganistan’daki ‘kızkardeşlerimiz’ için dayanışma çağrısı yaptı.

Malala Yusufzai, Afgan kadın hakları savunucuları Zarqa Yaftali ve Shaharzad Akbar ile birlikte Afgan kız çocuklarının okullarına dönebilmesi için dünya liderlerine iletecekleri ortak dilekçeye imza atmak için çağrıda bulundu.

Şu ana kadar Avaaz üzerinden yedi yüz bine yakın imza toplanan kampanyada, Yusufzai dayanışma için kendi yazdığı mektubu katılımcılara gönderiyor ve imza atmaları için ricada bulunuyor.

Kampanyayı imzalamak için tıklayabilirsiniz.

Pakistanlı aktivist Malala Yusufzai’nin mektubu şöyle:

Sevgili arkadaşlar,
Kız çocuklarının eğitim hakkını savunduğum için Taliban beni öldürmeye çalıştı. Bir ay önce de, Afganistan’daki milyonlarca kız çocuğunun okula gitmesini yasakladılar.

Durum çok vahim ve Afganistanlı kızkardeşlerimiz bizden yardım bekliyor. O yüzden senden Afgan kız çocuklarının okullarına dönebilmesi için Afgan kadın hakları savunucuları Zarqa Yaftali ve Shaharzad Akbar ile birlikte dünya liderlerine yaptığımız ortak çağrıya katılmanı şahsen rica ediyorum.

Bize destek ol ve bu çağrıyı kız çocuklarının eğitim hakkı için bugüne kadar yapılmış en büyük çağrı haline getirelim. Dilekçemizi G20 liderlerine bizzat ben ileteceğim.

 

G20’de okunacak ortak metin ise şu şekilde:

Taliban’a ve dünyanın tüm liderlerine,

Bir ay önce Taliban okulların kapılarını milyonlarca Afgan kız çocuğunun yüzüne kapattı. Bununla yalnızca eğitim haklarını ellerinden almadı, geleceklerini de çaldı.

Şu anda dünya üzerinde kız çocuklarına eğitim hakkı tanımayan tek ülke Afganistan. Dünyanın bütün liderleri, Afganistan’daki her kız çocuğunun okula dönmesini sağlayacak acil ve kararlı adımlar atmalı.

Taliban yetkililerine: tüm dünyaya kız çocukların ve kadınların haklarına saygı göstereceğinize dair güvence vermiştiniz — ama milyonlarcasının eğitim hakkını ellerinden aldınız. Kız çocuklarının eğitim hakkına koyduğunuz bu yasağı kaldırın ve kız orta okullarını derhal açın.

G20 ülkelerinin liderlerine: eğitimin öneminden bahsetmeniz yeterli değil. G20 Liderler Bildirgesi’nde Taliban’dan kız çocuklarının okula gitmelerine izin vermesini talep edin ve tüm Afgan çocukların koordineli eğitim almasını sağlayacak bir plan için finansman desteği sağlayın.

Müslüman ülke liderlerine: din, kız çocuklarının öğrenim görmesini engellemek için kullanılamaz.. İslam’ın kız çocuklarının tam eğitimini şart koştuğunu anlatan resmi açıklamalar yaparak Taliban liderlerinin bunu anlamasını sağlayın.

Bir kız çocuğu okuldan ne kadar uzak kalırsa, geri dönme ihtimali o kadar azalır. Dünyanın tüm liderlerine Afgan kız çocuklarının öğrenme ve kendi geleceğini belirleme haklarını savunmaları için yaptığımız çağrıya katıl.

Sevgilerimizle,

Zarqa Yaftali, Malala Yousafzai, Shaharzad Akbar

Kampanyayı imzalamak için tıklayabilirsiniz.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi