Erhürman: Adalı cinayeti büyük bir yaradır, unutturmalarına izin vermeyeceğiz

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman dün Girne’de gerçekleşen eylemde yaptığı konuşmada, Kutlu Adalı cinayetinin Kıbrıs Türk demokrasi ve insan hakları tarihi açısından büyük bir yara olduğu ve bu olayı unutturmalarına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP), geçen hafta başlayan eylemlerine Lefke, İskele ve Mağusa’nın ardından dün akşam Girne’deki yürüyüşle devam etti.

CTP’den yapılan açıklamaya göre, CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Merkez Yönetim Kurulu üyeleri, milletvekilleri, belediye başkanları ve partililerin katıldığı Ramadan Cemil Meydanı’ndan başlayan yürüyüş yapılan konuşmaların ardından son buldu.

CTP Girne İlçe Başkanı Mehmet Kale Kişi’nin açılış konuşmasının ardından kürsüye çıkan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, nisap sorunu yaşayan azınlık hükümetine eleştirilerde bulundu.

“KUTLU ADALI CİNAYETİ İLE ORTAYA ÇIKAN YENİ VERİLERİ UNUTTURMALARINA İZİN VERMEYECEĞİZ”
Erhürman, Kutlu Adalı cinayetiyle ilgili hükümete basiretsizlik eleştirisi yaparak, davayla ilgili birçok yeni emare, şahit ve ifade ortaya çıkmışken, Türkiye’de açılan soruşmaya teşekkür etmekten başka hiçbir şey yapmadıklarını söyledi. Erhürman konuşmasının devamında, “Meclis’te oy birliğiyle kurulmasına karar verilen Araştırma Komitesi’nin kurulmasını dahi komitede çoğunluğa sahip olma ısrarıyla engelliyorlar. Soruyoruz. ‘Niye çoğunluk istiyorsunuz? Derdiniz raporun gerçekler ışığında hazırlanmasını engellemek mi?’ Her konuda olduğu gibi bu konuda da yanıt yok! Dertleri bu konuyu da zamana yayarak unutturmak. Ama başaramayacaklar. Kıbrıs Türk demokrasi ve insan hakları tarihi açısından büyük bir yara olan bu olayı unutturmalarına izin vermeyeceğiz.” dedi.

“MUHALEFET HÜKÜMETE NİSAP DESTEĞİ VERMEYECEK”
Gelinen noktada muhalefetin hükümete nisap desteği vermediğini ve vermeyeceğini de ifade eden Tufan Erhürman, hükümetin verilen nisap desteğine karşın, Anayasa’yı, Meclis içtüzüğünü fütursuzca ihlal ettiğini, Meclis’te kalkan yirmi yedi ele güvenerek muhalefeti yok saydığını ve ‘Benim çoğunluğum var ne istersem yaparım’ dediğini söyledi.
Hükümetin, Anayasa ve yasaya göre Haziran’da yapılması gereken seçimi dahi yaptırmayarak, ülkenin demokrasi tarihine kara bir leke sürdüğünü ileri süren CTP Genel Başkanı Erhürman, şunları belirtti:
“Anayasa’yı, yasaları ve içtüzüğü Meclis’te kalkan yirmi yedi elle çiğneme cüretini gösterenler, Meclis’i açmak söz konusu olduğunda, kişisel pazarlıklar sebebiyle aynı yirmi yedi eli bulamayınca sorumluluğu muhalefete yüklemeye, sorumluluk Meclis’in tamamına aitmiş gibi göstermeye kalkıyorlar. Amacın ne olduğu bellidir. Amaç, Meclis’in itibarını yerle bir ederek, halkımıza, ‘Bizden bir şey olmaz. Bu memleketten bir şey olmaz’ mesajı vermektir. Amaç, Kıbrıs Türk halkının öz güvenini zedelemektir. Amaç, Kıbrıs Türk halkına ‘Ben daha iyi yaparım’ demeye yüzleri kalmayanların, ‘Biz kötüyüz ama onlar da kötü. Onun için bizi seçin. Biz yönetemesek, bu ülkede toplumsal düzeyde hiçbir iş yapmasak da sizin bireysel işlerinizi hallederiz’ mesajını iletmektir. Bilmeleri gereken tek bir cümledir: Kıbrıs Türk halkının da CTP’nin de böyle softa şaşırtmalarına karnı toktur!”

“KIBRIS SORUNUYLA İLGİLİ GERÇEKÇİ OLMAYAN FORMÜLLER STATÜKONUN DEVAMINI SAĞLAMAYA YÖNELİKTİR”
Kıbrıs sorunuyla ilgili gelişmelere de değinen Erhürman, Cumhuriyetçi Türk Partisi’nin kurulduğu günden bu yana aralıksız olarak adada kapsamlı çözüm, barış ve istikrar mücadelesi verdiğini ifade etti.
“CTP’nin elli yıllık mücadele tarihinden süzülen deneyimi, bu ülkede kapsamlı çözümün anahtarının iki bölgeli, iki toplumlu, siyasi eşitliğe dayalı federal çözüm olduğunu açıkça göstermektedir” diyen Erhürman, “Gerçekçi olmayan formüller önererek, ülkede statükonun, belirsizliğin, istikrarsızlığın ve öngörülemezliğin devamını sağlamaya çalışanların bu çabaları asla sonuç vermeyecektir” ifadelerini kullandı.

DAUSEN

Girne Belediyesi

Gönyeli Alayköy Belediyesi